26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kako Uzgajati Vrt za Rezano Cveće – Učite od Stručnjaka

Imati predivan pejzaž je ključno za privlačnost dvorišta. Međutim, uzgoj vrtova za rezano cveće takođe može poboljšati dekoraciju unutrašnjih prostora obezbeđujući stalni izvor prelepog cveća za cvetne aranžmane.

Ako ste oduvek želeli vrt sa cvećem za rezanje, isprobajte ove savete kako biste dobili vrt koji će vam tokom cele godine pružiti bukete.

Osnove vrta za rezano cveće

“Dizajnirajte svoj pejzaž kao što biste dizajnirali aranžman. Izaberite nekoliko većih osnovnih biljaka, poput dalija ili hortenzija, sa dodacima oko njih i zelenilom svuda”, kaže Tamara Hogan, stručnjak za biljke u kompaniji Fast Growing Trees. “Verovatno bi trebalo da više od polovine vašeg zasada bude nešto što su vaše glavne cvetne vrste.”

Počnite polako

Izgradite svoj vrt za rezano cveće tokom nekoliko godina. “Najveća greška koju vidim je brz rast”, kaže Hogan. “Pre nego što iščupate ceo dvorišni prostor i obavite masovnu sadnju, odaberite nekoliko biljaka na koje ćete se fokusirati i istražite. Bolje je planirati i manje saditi nego biti preplavljen.”

“Počnite sa uzgojem onoga što vas zanima, a kasnije možete istraživati više kako biste dopunili svoj vrt.”

Odaberite nekoliko izuzetnih cvetova

Umesto da imate mnogo različitih vrsta cvetova, usredsredite se na nekoliko izuzetnih cvetova koji će biti vrhunac vaših buketa. “Kosmos, dalije i lizijantus su neki od odličnih osnovnih cvetova za vrt za rezanje”, kaže Hogan. “Kupastocveti i oči šareničara takođe su odlične opcije.”

Ne zaboravite na dodatke

“Baštenski cvetovi mogu se koristiti kako biste dopunili vaše aranžmane, doneli boju na manje istaknut način i pružili teksturu”, kaže Hogan. To mogu biti sve, od sitnih cvetova do trava, grana i zelenila.

Potražite druge interesantne delove biljaka

“Biljke poput maka i skabioze su divni rezani cvetovi, ali takođe imaju sjajne čaura semena koje se mogu osušiti i koristiti za dizajn”, kaže Hogan.

Razmotrite vreme cvetanja

Svaki cvet ima svoje vreme. Neki su kratkotrajni (kao nekoliko nedelja sezone tulipana ili božura), dok će druge biljke, poput kupastocveta, cvetati mesecima. Ako želite da vaše vaze budu pune tokom cele godine, pažljivo proučite vreme cvetanja i pokušajte odabrati različite vrste biljaka. Na taj način, kada jedan cvet uvene, drugi počinje da cveta.

Povezani Sadržaj  7 stvari koje možete izbaciti iz svog medicinskog ormarića i nikada nećete požaliti

Izaberite mešavinu jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka

Višegodišnje biljke koje će cvetati iz godine u godinu predstavljaju odličnu investiciju za vrt za rezano cveće, ali jednogodišnji cvetovi će vam omogućiti da svake godine posadite nove vrste cvetova (ili različite boje ili sorte) kako biste dodali malo raznolikosti vašim cvetnim aranžmanima.

Najbolje cvetne vrste za vrt za rezano cveće

Verovatno već imate omiljene cvetove, bilo da su u pitanju božuri ili ruže. Međutim, možda želite da se proširite i uključite raznovrsne cvetne vrste u svoj vrt kako biste mogli da budete kreativni sa svojim aranžmanima. Možete koristiti kako višegodišnje tako i jednogodišnje biljke kako biste obogatili svoj vrt za rezano cveće – i omogućili da ga menjate sezona po sezona.

Tulipani

Ove predivne prolećne lukovice prave dugotrajne prolećne bukete. Odlučite da li želite monohromatski izgled ili birajte šarenilo boja kako biste osvežili svoj dom i vrt.

Božuri

Ovi spektakularni višegodišnji cvetovi su vrhunac buketa, ali uživajte u njima dok možete: cvetaju samo u maju i junu.

Sladić

Sladić zapravo ne proizvodi grašak, ali nudi lepo cveće za vaše cvetne aranžmane. Ovo je jednogodišnja biljka koja proizvodi lepo cveće tokom leta i jeseni.

Rununculus

Slatki, naborani cvetovi rununculusa dolaze u šarenilu boja. Ove cvetove ćete videti rano u proleće.

Narcisi

Ništa neće dodati vedru notu proleća vrtu (ili cvetnom aranžmanu) kao vedri narcisi. Ovi favoriti prolećnog vrta ponovo cvetaju iz godine u godinu.

Upozorenje: Stabljike narcisa postaju lepljive i mogu otpustiti hemikalije koje će brzo ubiti druge cvetove u vašem aranžmanu. Da biste to izbegli, stavite narcise prvo u poseban kontejner sa vodom nekoliko sati, kako bi se isečeni krajevi zatvorili i izbegli oštećenje drugih cvetova. (Ili, napravite jedan veliki buket narcisa umesto toga!)

Lukovice

Ovaj ukrasni cvet je povezan sa lukom, belim lukom i lukom šalotkom – ali proizvodi ove dramatične lopte malih cvetova. Zavisno o tome koju vrstu odaberete, može cvetati u proleće, leto ili jesen.

SAVET: Kada se zelenilo zgnječi, miris može biti jak - tako da ovo možda nije najbolji cvet za mesta na kojima ne želite da miris ostane.

Frezija

Ovi veoma mirisni cvetovi dolaze u nijansama crvene, roze, ljubičaste, bele i žute i jednogodišnje su biljke u većini SAD-a.

Povezani Sadržaj  Evo Nekih od Najboljih i Najčešćih Kućnih Biljaka

Ruže

Kada pomislite na vrt za rezano cveće, verovatno zamislite ove lepote koje mogu doći u gotovo svim bojama duge i, zavisno o vrsti, mogu pružiti cvetove od kasnog proleća sve do jeseni.

Oči šareničara

Ovi šarenoliki višegodišnji cvetovi cvetaju celo leto i dodaju dodir sunca vašem vrtu za rezano cveće i vašim buketima. Takođe su odlični za privlačenje oprašivača u vaš vrt.

Ljiljani

Potražite azijske (a ne dnevne) ljiljane za svoje aranžmane. Razmislite o uskršnjim ljiljanima i Stargazersima. Imateće ih svake godine (često će se širiti u vašem vrtu) i cvetati do sredine leta.

Gerbera margareta

Gerbera margarete dolaze u izuzetno jarkim bojama i mogu cvetati od proleća do jeseni, pa su divan dodatak vrtu za rezano cveće.

Kosmos

Ove jednogodišnje biljke proizvode cvetove u različitim bojama, od ružičaste i crvene do žute i narandžaste, pa čak i slične čokoladi. Proizvode višestruke cvetove od leta do jeseni. Rezanje cvetova može podstaći novi rast i nove cvetove.

Delphinijum

Delphinijum (poznat i kao ostražin) cveta početkom leta, a zatim ponovo cveta kasnog leta ili jeseni. (Rezanje cvetova sa biljaka podstaći će više cvetanja).

Makovi

Još jedan svetli cvet za vrt za rezano cveće, makovi obično cvetaju u proleće ili leto. Većina makova su jednogodišnji, osim kalifornijskih makova, koji mogu biti višegodišnji u toplijim delovima SAD-a.

Lizijantus

Ovaj lep višegodišnji cvet ima dugotrajne, cvetove slične ružama koji će krasiti vaše bukete i cvetne aranžmane od sredine leta pa sve do jeseni.

Suncokreti

Obično se gaje kao jednogodišnje biljke, suncokreti su divan dodatak buketima od leta do jeseni.

Hortenzija

Zvezda cvetnog aranžmana, hortenzija cveta od leta pa sve do jeseni, pri čemu se boje često menjaju tokom tog vremena – a cvetovi su dugotrajni i u aranžmanima. (Bonus: Možete ih sušiti za lepe zimske cvetne bukete.)

Zinija

Ovi cvetovi jarkih boja cvetaju od leta do prvih mrazeva jeseni.

Kupastocveti

Požnati i kao ehinacee, ovi lako rastući višegodišnji cvetovi omiljeni su među oprašivačima i cvetaju tokom leta i jeseni.

Dalija

Ovi živahni jednogodišnji cvetovi čine efektan dodatak vašim cvetnim aranžmanima. Mogu biti u širokom spektru boja, od krem boje do gotovo crne, crvene, roze, ljubičaste i žute. Dalije su još jedan cvetnik od sredine leta pa sve do jeseni.

Povezani Sadržaj  8 Stvari Koje Treba Da Očistite Iz Vaše Kupatilo Pre Jeseni

Anemona

Anemone su lepi višegodišnji cvetovi koji mogu cvetati od proleća do jeseni. Cvetovi dolaze u stvarnom spektru boja – crvenoj, roze, narandžastoj, žutoj, zelenoj, plavoj, ljubičastoj i krem boji.

Kala ljiljani

Kala ljiljani cvetaju rano u leto. Bela je originalna boja, ali možete pronaći hibride u ljubičastoj, žutoj i narandžastoj boji. Oni su višegodišnji u najtoplijim delovima zemlje, ali jednogodišnji svuda drugde. (Rhizome možete iskopati pre prvih mrazeva kako biste ih prezimili na hladnom, tamnom i suvom mestu.)

Hrizantema

Ova jesenja omiljena višegodišnja biljka ima dugotrajne cvetove koji dolaze u raznim jesenjim bojama, od ljubičaste do crvene, zlatne i narandžaste.

Pincushion cvetovi

Poznati i kao skabioza, ovi svetli cvetovi su višegodišnji u mnogim delovima zemlje i cvetaju od proleća do jeseni.

Zelenilo i cvetovi za punjenje za dodati u vaš vrt za rezano cveće

Iako će buketi sa velikim i šarenim cvetovima biti lepi, dodavanje zelenila i cvetova za punjenje će dodati interesantnost vašim buketima. Evo nekoliko opcija koje možete dodati u svoj vrt za rezano cveće.

Biljke

Biljke predstavljaju predivan (i mirisan) dodatak vašim buketima. Pokušajte sa izdržljivim biljkama poput ruzmarina, nane i origana.

Statica

Statica je čest dodatak cvetnim aranžmanima i lako raste kada se posadi na sunčanim mestima tokom leta i jeseni.

Vetrenjača

Ovaj tradicionalni cvet za punjenje ima desetine sitnih cvetova i dostupan je tokom leta i jeseni.

SAVET: Cvetovi za punjenje mogu sami stvarati prelepe bukete - samo napravite veliki buket samo od vetrenjače.

“Bilijeva loptica”

Poznata i kao “bilijeva loptica” ili “kraspedia,” “bilijeva loptica” raste kao jednogodišnja biljka u većini zona izdržljivosti u SAD-u. Cvetaju tokom proleća i leta.

Slamčasti cvet

Šareni jednogodišnji slamčasti cvet dolazi u nijansama narandžaste, roze, ljubičaste, bele i žute boje i cveta od leta do jeseni.

Irski zvončići

Ovi dramatični zeleni cvetovi se pojavljuju krajem proleća i početkom leta.

Ukrasne trave

Ukrasne trave često dolaze u prelepim bojama ili imaju perjane vrhove koji će obogatiti vaše cvetne aranžmane.

Celozija

Baršunasti cvet celozija cveta tokom celog leta i jeseni, sa svetlim pernatim cvetovima koji će savršeno upotpuniti vaš buket.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles