26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Koliko često i Koliko Zalivati Vašu Biljku Mira (Spathiphyllum)

Biljke mira (Spathiphyllum) imaju reputaciju kao lako uzgajane tropske biljke koje se mogu prilagoditi uslovima slabog osvetljenja. Ali čak i ove otporne sobne biljke mogu biti zahtevne u vezi sa svojom negom. Znanje koliko često zalivati biljku mira pomoći će vam da je održite srećnom, bilo da je unutra u saksiji ili napolju u vašoj bašti.

Kada Zalivati Biljke Mira

Umesto zalivanja biljaka po fiksnom rasporedu, redovno proveravajte vlažnost zemlje vaše biljke mira. Kada se zemlja malo osuši, možete je ponovo zaliti. Znaćete da je vreme za zalivanje kada površina zemlje postane svetlija, saksija bude lakša kada je podignete, i gornjih nekoliko centimetara zemlje se osuši. Vaša biljka će zahtevati češće zalivanje tokom proleća i leta – kada su dani duži i uslovi topliji – nego zimi.

Raspored Zalivanja Biljke Mira: Unutra i Napolju

Vreme u godini nije jedini faktor koji utiče na vašu biljku. Biljke u saksijama unutar prostorija, biljke u saksijama iznete napolje tokom leta i biljke mira posađene u zemlju u USDA zonama otpornosti 11 i 12 imaju različite potrebe za zalivanjem. Pošto biljke unutra dobijaju manje svetla, verovatno će zahtevati manje često zalivanje nego biljke napolju, čak i one koje su posađene ili smeštene na zasenčenim mestima. Budući da je količina zemlje oko njih mnogo manja, biljke mira u saksijama napolju će se brže osušiti nego one posađene u zemlji.

Nekoliko drugih faktora – uključujući koliko svetla dobija, temperaturu i vlažnost, i vrstu zemlje koju koristite – može uticati na to koliko često ćete trebati zalivati vašu biljku mira.

Svetlost

Biljke mira koje dobijaju više svetla zahtevaće češće zalivanje od onih koje primaju manje svetla. To važi bez obzira da li su biljke unutra ili napolju. Ako iznesete vašu biljku mira u saksiji napolje tokom leta, biljka će dobiti više svetla i zahtevaće češće zalivanje.

Povezani Sadržaj  Da li su Orhideje Otrovne za Mačke? Naučite od Stručnjaka.

Temperatura i Vlažnost

Toplije temperature će uzrokovati da se zemlja vaše biljke brže osuši i zahtevaće češće zalivanje. Veoma suvi i vetroviti uslovi, čak i sa hladnijim temperaturama, mogu isušiti vlagu iz biljke i brzo osušiti lišće.

Vrsta Zemlje

Najbolja zemlja za biljke mira je labava, dobro drenažna mešavina koja zadržava vlagu, ali se ne zadržava previše mokra. Možete koristiti standardnu kupovnu zemlju za sobne biljke, pod uslovom da je bogata organskom materijom i da sadrži dosta perlitne stene ili kore kako bi omogućila drenažu.

Saksija

Ako je vaša biljka u saksiji, zemlja će se prirodno brže sušiti nego kod biljaka koje su posađene u zemlju. Materijal saksije je takođe bitan. Saksija od terakote apsorbuje vlagu iz zemlje, sušeći je brže. Ako ste zabrinuti da se vaša biljka mira prebrzo suši i nalazi se u saksiji od terakote, razmislite o presađivanju u saksiju napravljenu od materijala koji ne apsorbuje vlagu, kao što su glazirane keramičke ili plastične saksije. Bez obzira na materijal, saksija vaše biljke mira treba da ima rupe za drenažu koje omogućavaju oticanje vode tokom zalivanja.

Izvor vode

Voda iz česme je sasvim dobra za zalivanje vaše biljke. Međutim, biljke mira su poznate po svojoj osetljivosti na fluorid u vodi, što može uzrokovati smeđenje njihovih vrhova. Ako želite to da izbegnete, razmislite o prikupljanju kišnice ili korišćenju destilovane vode za vašu biljku mira. Bez obzira na izvor, najbolje je koristiti vodu sobne temperature prilikom zalivanja vaše biljke.

Znakovi da Previše Zalivate Vašu Biljku Mira

Jedan od najčešćih pokazatelja da vaša biljka mira dobija previše vode je žutilo listova. Ako se listovi vaše biljke mira žute, proverite vlažnost zemlje. Vlažna ili mokra zemlja, naročito nekoliko dana nakon zalivanja, može ukazivati na to da vaša biljka dobija previše vode, što može izazvati truljenje korena. Dopustite biljci da se potpuno osuši pre nego što je ponovo zalijete, a zatim prilagodite raspored zalivanja vaše biljke mira na osnovu vlažnosti zemlje. U težim slučajevima možda će biti potrebno presaditi biljku u svežu zemlju, pri čemu treba ukloniti sve gnjecave, crne, trule korene.

Povezani Sadržaj  Uređenje dvorišta ideje i slike - Ulepšajte svoju baštu malim ulaganjima

Imajte na umu da povremeni žuti list na zdravoj biljci je potpuno normalan i nije razlog za brigu. Jednostavno odsecite pogođeni list na osnovi biljke čistim, oštrim makazama.

Znakovi da Nedovoljno Zalivate Vašu Biljku Mira

Nedovoljno zalivanje takođe može uzrokovati da stariji listovi vaše biljke mira požute, a kasnije postanu smeđi i suvi. Ponovo, proverite vlažnost zemlje. Ako ste bili malo nemarni u vezi sa zalivanjem vaše biljke mira po rasporedu, ili niste dovoljno zalili, nakvasite koren nakon što dozvolite biljci da se osuši. Zemlja vaše biljke može biti suva čak i ako ste je nedavno zalivali. Venuće ili opušteni listovi su čest znak da vaša biljka mira treba dobro zalivanje.

Još jedan mogući uzrok da se biljka oseća suvo iako ste je nedavno zalivali je što je previše ukorenjena. Kada koreni popune saksiju, zemlja ne može pravilno apsorbovati i zadržavati vodu. Nežno izvadite biljku iz saksije i pregledajte koren. Ako su koreni čvrsto obavijeni unutar saksije, rastu preko površine zemlje ili proviruju iz rupa na dnu saksije, vreme je za presađivanje sa svežom zemljom i saksijom većom za jedan ili dva inča u prečniku. Dobro zalijte pre i posle presađivanja. Kada budete redovno zalivali, vaša biljka mira bi trebalo da počne da napreduje.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles