17.1 C
Budva
Utorak, 27 veljače, 2024

Lišće Limunovog Drveta Postaje žuto? Kako to Popraviti, Naučite od Stručnjaka.

Limunova drveća su među lakšima za uzgoj kada su u pitanju citrusi, ali nisu potpuno bez problema. Rani znak problema na limunovom drvetu je žuto lišće, stanje poznato kao hloroza, što je simptom bolesti biljaka koja zelena tkiva čini bledim, žutim ili izbeljenim. Uspostavljanje odgovarajuće rutine nege za vaše limunovo drvo je najbolja odbrana protiv žutog lišća, ali ako lišće vašeg limunovog drveta postane žuto, evo najčešćih uzroka i kako ih rešiti.

Prekomerno Zalivanje

Kada lišće postane žuto i prerano otpadne, prekomerno zalivanje može biti osnovni uzrok. Prepoznavanje i brzo ispravljanje ovog problema pomaže u izbegavanju truljenja korena i gubitka biljke. Limunova drveća mogu postati prezasićena zbog prečestog zalivanja, pogrešnog sredstva za sadnju, teških glinenih tla i nedovoljne drenaže. Prekomerno zalivanje takođe razređuje i ispira hranljive materije.

Razvijte dobar raspored zalivanja i zalivajte duboko, ali retko. Dopustite da gornjih 5 do 7,5 cm zemlje osuši između zalivanja. Koristite zemlju namenjenu za citruse i saksiju sa puno rupa za drenažu. Mokru zemlju možete baciti, a drvo presaditi u svež, suv materijal.

Za drveće u zemlji izbegavajte niske tačke gde se voda skuplja i dodajte kompost u glinena tla pre sadnje. Ako je vaše drvo u zemlji previše mokro, pustite da se potpuno osuši, a zatim ređe zalivajte.

Nedovoljno Zalivanje

Lišće koje nema dovoljno vlage postaje žuto, a zatim smeđe i suvo. Limunova drveća mogu izgubiti lišće ako nisu adekvatno hidrirana, ali preterano zalivanje nije rešenje i može dovesti do još više problema.

Nabavite biljci duboko i temeljito zalivanje, puštajući da višak iscuri. Suva zemlja može se veoma brzo osušiti, pa pričekajte nekoliko minuta i ponovite. Proveravajte svakodnevno vlažnost i nastavite zalivanje dok zemlja ne zadrži vlagu. Testirajte vlagomerom ili ubacite prst 5 do 7,5 cm duboko. Kada je biljka rehidrirana i zemlja ostane vlažna nekoliko dana do nedelje, nastavite češće zalivanje po potrebi.

SAVET za Zalivanje
I prekomerno i nedovoljno zalivanje mogu uzrokovati žuto lišće. Koristite vlagomer da biste testirali zemlju ili ubacite prst 5 do 7,5 cm duboko kako biste saznali da li vaše limunovo drvo dobija previše vode ili nedovoljno.

Deficit Nutrijenata

Limunova drveća imaju specifične potrebe za nutrijentima i zahtevaju dovoljno azota da bi učinili gvožđe i druge važne mikronutrijente dostupnima. Nedostatak nutrijenata uzrokuje žute tačke i gubitak boje na lišću.

Povezani Sadržaj  Evo 4 trenda pločica koji će ostati, prema profesionalcu

Nedostatak Azota

Kada starije lišće postane hlorotično i gubitak boje se proširi na novo lišće, drvetu nedostaje dovoljno azota. Azot, fosfor i kalijum su tri osnovna nutrijenta koja su limunovom drvetu potrebna da bi proizvodilo lišće, cvetove i voće.

Đubrite tri puta godišnje đubrivom za citruse ili onim koji ima dvostruko više azota u odnosu na fosfor i kalijum – NPK odnos 2-1-1.1. Alternativno, hranite svoje drvo kompostom bogatim azotom sa crvićima ili starim stajnjakom.

Nedostatak Gvožđa

Novo lišće koje izraste žuto ili sa žutim venama ukazuje na nedostatak gvožđa. Problem se širi na starije lišće i može ih skoro potpuno izbeliti kada je ozbiljan. Uzrok je nedostatak gvožđa dostupnog u zemlji, ali može biti i zbog prekomernog zalivanja.

Smanjite učestalost zalivanja ako je potrebno. Nedostatak gvožđa može biti posledica i nedovoljno azota, pa primenite đubrivo za citruse ili đubrivo sa azotom koje uključuje gvožđe.

Nedostatak Cinka

Kada novo lišće postane žuto i naborano, drvetu nedostaje cink, koji pomaže biljci da proizvede hlorofil. Diskoloracija se javlja između vena koje ostaju zelene, a nekrotične tačke se pojavljuju duž centralnog dela lista. Novi izdanci mogu biti patuljasti i problemi mogu preći na starije lišće.

Poprskajte lišće rastvorom morske alge ili dodajte cink oksid direktno u zemlju.

Nedostatak Mangana

Deficit mangana se pokazuje kao žute tačke na lišću, počevši od novog rasta i širenjem na starije lišće. Lišće često izgleda suvo, ali za razliku od nedostatka cinka, nije patuljasto.

Ovo stanje se često javlja zimi, ali se poboljšava samo od sebe kada počne prolećni rast. Ako problem traje, tretirajte zemlju granuliranim đubrivom na bazi mangana ili razredite u vodi i poprskajte lišće.

Povezani Sadržaj  4 Stvari koje treba srediti pre početka leta

Nedovoljno Svetla

Kada lišće postane žuto i prerano opadne, vašem limunovom drvetu možda ne dobija dovoljno svetlosti. Potrebno mu je blizu 8 sati direktnog sunčevog svetla dnevno.

Ako mlado limunovo drvo na otvorenom ne dobija dovoljno svetla, može se premestiti na sunčanije područje. Ako ne možete premestiti svoje drvo, pokušajte ukloniti ili smanjiti ostalo lišće koje pravi hladovinu drvetu. Prezimite svoj limun u saksiji unutra direktno na prozoru koji gleda na jug ili jugozapad kako biste mu pružili najbolje svetlo.

Hladnoća

Limunova drveća najbolje uspevaju u tropskim i subtropskim okruženjima. Iako zreli limuni na otvorenom mogu podneti mraz na kratko, produžena hladnoća može oštetiti lišće, uzrokujući da postane žuto i opadne. Novoposađena drva i drva u saksijama su osetljivija na niske temperature.

Premestite svoj limun u saksiji unutra kada noćne temperature konstantno budu ispod 4°C. Pokrijte osetljiva drveća na otvorenom tkaninom protiv mraza kada se predviđaju duže hladne temperature. Prethodno obilno zalijte kako biste zaštitili korenje od oštećenja zbog mraza.

Korovi

Limunova drveća imaju plitke korenove, pa konkurencija za nutrijente od korova može uzrokovati da lišće limuna posađenog u zemlji postane žuto.

Održavajte sloj malča od 5 do 7,5 cm oko osnove drveta, pazite da ne dodiruje stablo. Malč poboljšava zadržavanje vlage i smanjuje konkurenciju od korova.

Štetočine

Vaši, paukove grinje i štitaste vaši su insekti štetočine koji se hrane sokom i uzrokuju žutilo lišća zbog gubitka vlage. To retko rezultira smrću biljke, ali infestacije mogu uzrokovati značajnu štetu.

Proverite stabljike i donju stranu lišća zbog štetočina. Vaše i paukove grinje često možete odstraniti snažnim mlazom vode. Koristite neem ulje ili hortikulturno ulje za štitaste vaši i blagi sapunasti rastvor za infestacije vaši i paukovih grinji.

Povezani Sadržaj  10 Grešaka koje Gotovo Svi Prave sa Svojim Kućnim Biljkama - Učite od Stručnjaka

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles