26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Možete li koristiti Minoxidil da biste pospješili rast obrva?

Nema nedostatka razgovora ili ponuđenih rješenja za gubitak kose na glavi. Ali šta ako se suočavate s gubitkom kose na drugim mjestima, na primer na obrvama? “Baš kao što se gubitak kose na glavi može uzrokovati raznim faktorima, isto važi i za gubitak kose na obrvama. Može biti privremen ili trajan, a uzroci mogu varirati od medicinskih stanja do faktora životnog stila”, objašnjava Isfahan Chambers-Harris, sertifikovani triholog i osnivač Alodia Haircare. To uključuje, ali nije ograničeno na stvari poput alopecije areata, hormonalnih neravnoteža, preteranog čupanja, nedostataka u ishrani, osnovnih zdravstvenih problema i starenja, dodaje ona. Kad je reč o rešenjima za gubitak kose, verovatno nema ničeg više hvaljenog od minoksidila, jedinog tretmana odobrenog od strane FDA koji je dokazano zaista uzrokovao rast nove kose. Dakle, ako funkcioniše za kosu na glavi, da li će jednako dobro delovati i na vaše obrve? Evo šta trebate znati.

Šta je Minoxidil?

Možda znate ovu supstancu pod imenom brenda Rogaine, iako je danas mnogo različitih brendova koristi. To je lek za lokalnu primenu odobren od strane FDA za lečenje gubitka kose ili proređivanje, objašnjava Craig Ziering, MD, sertifikovani dermatolog i specijalista za obnovu kose. Zanimljiva činjenica: prvobitno je razvijen kao oralni lek za krvni pritisak, ali se pokazalo da ima neočekivano dejstvo podsticanja rasta kose, dodaje dr. Chambers-Harris. Međutim, iako se koristi decenijama, tačan mehanizam delovanja još uvek nije u potpunosti razumljiv. “Veruje se da minoksidil, kao vazodilatator, proširuje krvne sudove i povećava protok krvi. Kada se nanese na skalp, može povećati protok krvi do folikula kose, pružajući im više hranljivih materija i kiseonika”, objašnjava ona.

Povezani Sadržaj  Šta je Aktivni Ugalj za Zube? Kako se Koristi Aktivni Ugalj za Zube?

Možete li koristiti Minoxidil na obrvama?

Ukratko, da, ali uz nekoliko važnih napomena, prema stručnjacima s kojima smo razgovarali. “Iako minoksidil tehnički nije odobren od strane FDA za upotrebu na mestima osim na skalpu, uz profesionalno vođenje mogao bi se koristiti na obrvama”, kaže dr. Ziering. Ključna reč ovde je “profesionalno vođenje”. Dr. Chambers-Harris takođe ističe važnost konsultacije sa vašim dermatologom ili lekarom unapred kako bi mogli proceniti vašu konkretnu situaciju sa gubitkom kose i pružiti vam smernice o pravilnoj upotrebi (dostupan je u različitim jačinama i formulacijama).

Kakve rezultate možete očekivati?

Sve to rečeno, “i u praksi i anegdotski, znamo da pacijenti koji koriste proizvod za obrve imaju poboljšanje gustine kose, vreme u fazi rasta i čak veličinu folikula”, kaže dr. Ziering. Drugim rečima, radiće ako želite više i gušće dlake na obrvama. Ali opet, stvar nije tako jednostavna. Kao i kod gubitka kose na glavi, minoksidil će najbolje delovati na gubitak kose koji je uzrokovan hormonalnim problemima, dodaje on. Takođe, važna je doslednost. Minoxidil produžava vreme koje folikuli kose provode u anagenoj fazi – u fazi rasta, tako da se ne ispadaju, ali morate ga koristiti svakodnevno, napominje dr. Ziering. Ako prestanete da ga koristite, prestaćete da vidite rezultate.2 I, u vezi s tim, potrebno je neko vreme da se vide rezultati nakon početka korišćenja leka. Na skalpu može potrajati i nekoliko meseci da se rezultati pokažu – i kosa na skalpu raste relativno brže od kose na obrvama, napominje dr. Chambers-Harris. Dakle, nemojte očekivati da će ovo biti čarobno rešenje preko noći.

Koji su mogući sporedni efekti korišćenja Minoxidila na obrvama?

“Neki od mogućih sporednih efekata korišćenja topičkog minoksidila su svrab, perutanje kože, iritacija ili peckanje na mestu tretmana”, kaže dr. Ziering. To važi kako za skalp tako i za obrve, što čini još važnijim da budete precizni i specifični kada je u pitanju nanošenje minoksidila na vaše obrve. (FYI, može izazvati nepoželjni rast kose ako završi na neželjenim mestima, poput kapaka, napominje on.) Iz tih razloga predlaže da se koristi tečna ili losion formulacija koju možete naneti na ciljanim i preciznim mestima pomoću vate ili četkice. Ipak, ponovo se konsultujte sa medicinskim profesionalcem za detaljnije upute i specifičnosti u vezi sa tačnim tipom proizvoda za upotrebu i načinom primene.

Povezani Sadržaj  Depilacija – Vrste, Trikovi i Saveti

Zaključak

U određenim okolnostima, minoksidil može biti efikasna opcija za tretman ako želite gušće i punije obrve. Samo se pobrinite da se prethodno posavetujete sa svojim lekarom pre nego što ga koristite.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles