26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Najbolje Kućne Biljke za Stanove

Iskusni stanari stanova znaju da ne svaka kućna biljka može uspevati u njihovom domu. Biljke za stanove moraju biti dovoljno otporne da prežive nisku svetlost i vlažnost, ali istovremeno moraju imati upečatljiv izgled za mali prostor gde svaki dodatak ima značaj. Ove jedanaest kućnih biljaka može osvetliti vaš stan, pomoći u pročišćavanju vazduha, ispuštati vlagu i može čak inspirisati vašu dekoraciju.

Rex Begonija

Spektakularne boje rex begonije mogu promeniti vaš pogled na kućne biljke. Ekscentrični ružičasti vrtlozi se miješaju sa tajanstvenim ljubičastim i dimnim zelenim nijansama na lišću koje ponekad više podseća na vitraže nego na obične listove. Borena, dlakava i režnjačka lišća su šlag na tortu. Rex begonije vole umerenost u svemu: svetlosti, vode i đubriva, što ih čini savršenim za stanovanje u stanu.

Leptir Orhideja

Egzotične orhideje se pojavljuju svuda, ali šta je sa stanovima? Možda najbolje za male prostore stanova je biljka sa bogatim kolorističkim vibracijama. Najveća razlika u nezi orhideja u odnosu na druge kućne biljke je što orhideje ne rastu u zemlji, već zahtevaju kamenitu orhidejsku mešavinu koja omogućava vazduh korijenima.

Leptir orhideje vole iste temperature kao i ljudi, iznad 60°F, ali snižavanje termostata noću ne samo da štedi na računima za energiju, već pomaže i pokretanju cvetanja. Tava napunjena šljunkom i vodom će pomoći oko vlažnosti, a prozor na jugu ili istoku će održavati vašu leptir orhideju u dobrom stanju.

Filodendron

Jeftin i široko dostupan, filodendron je prva kućna biljka za mnoge stanare stanova. Veliki, srcoliki zeleni listovi slobodno padaju sa ivice saksije za viseće biljke, ili ih možete odabrati da ih uzgajate na potpornju za vertikalni akcenat. Filodendron je savršen za zaposlene stanare stanova koji ne žele da brinu oko zahtevne biljke; nedeljno zalivanje i indirektna svetlost su sve što vam treba za godine bujnog rasta.

Povezani Sadržaj  Kako živeti sa manje, od ljudi koji žive u malim kućama

Biljka Pauk

Ponekad kućna biljka služi kao vizualni podsetnik na nešto što smo imali u svojim domovima dok smo bili deca. Biljka pauk bila je popularan primer kućne biljke 1970-ih, i možete uneti taj retro šarm u svoj stan i danas, jer su njeni atributi i dalje relevantni: ne treba joj mnogo vode, prilagođava se različitim uslovima svetlosti (uključujući i veštačko svetlo) i može ispuniti teško dekorisane uglove u vašem domu. Da biste postigli potpuni vintage efekat, možete je okačiti na macrame nosač.

Jadna Biljka

Stanari stanova opsednuti sukulentima ne mogu pogrešiti sa klasičnom jadnom biljkom, koja je uvod u druge vrste sukulenata. Sočni listovi rastu obilno na polu-drvenim stabljikama koje se mogu oblikovati u bonsai stilu, ako to želite. Počnite da gajite svoju jadnu biljku tako što ćete joj pružiti svetlo mesto u stanu i zalivati je samo kada je zemlja suva. Ako niste sigurni da li je vaša jadna biljka zdrava, pregledajte listove: sivi listovi ukazuju na nedostatak svetlosti, a osušeni listovi na nedostatak vode. Ako stvari idu dobro, crvenkasti listovi znače da je vaša jadna biljka slika zdravlja.

Fikus Lista Violiniste

Česta greška u uređenju malih prostora je da ih ispunite malim stvarima. Velika kućna biljka kao što je fikus lista violiniste čini hrabar izbor u stanu obasjanom svetlom. U poslednje vreme, ovo je postala najpopularnija biljka. Univerzalno voljena od strane dizajnera, to je bukvalno “Prijatelji” među kućnim biljkama: stalno je viđate i to je u redu. Veliki, skulpturalni listovi daju težinu i dramu dnevnoj sobi ili spavaćoj sobi u stanu, ali zahtevaju redovnu negu da bi ostali u vrhunskom stanju. Zalivajte dovoljno da zemlja bude kao isceđena sunđerka. Ako imate akvarijum i možete koristiti vodu iz zamena za zalivanje svoje fikus liste violiniste svake nedelje, pružićete svojoj biljci hranljivi dodatak koji će oponašati njene uslove rasta u prirodnom staništu.

Povezani Sadržaj  5 Pitanja Koja Treba Postaviti Pre Nego što Unajmite Profesionalnog Organizatora

Biljka Vazdušna

Ako vas je prethodno odustajanje od kućnih biljaka u stanu zbog kopanja po zemlji od strane mačke odvuklo od toga, probajte biljku vazdušnu. Kao epifitska biljka, Tillandsia raste usađena u granama drveća u šumama, gde izvlači vlagu iz vazduha putem specijalno prilagođenih listova. Kao kućna biljka, možete koristiti vašu biljku bez zemlje u neobičnim kontejnerima, uključujući staklene kugle, šoljice za čaj ili montiranu na komadu drveta. Nemojte zapustiti svoju biljku vazdušnu u tamnom kutku svog stana; i dalje je živo biće i treba joj filtrirana svetlost i nedeljna prskanja vodom.

Engleski Bršljan

Engleski bršljan je izdržljiva biljka: toleriše širok raspon temperatura u zatvorenom prostoru, visoke ili niske svetlosne uslove i vlažnu ili suvu zemlju. Tradicionalni Helix hedra, sa svojim tamno zelenim i nazubljenim listovima, vrlo je privlačan u stanu. Takođe možete pronaći mnoge sorte engleskog bršljana sa belim ili žutim šarama, naboranim ili naboranim listovima, ili patuljastim navikama rasta koje odgovaraju vašim potrebama.

Paprat Gnezda Ptice

Zdrava paprat pruža pozitivan ambijent u stanu, ali mnoge paprati zahtevaju visoku vlažnost koja je teška za održavanje u zatvorenom prostoru. To nije slučaj sa papratima gnezda ptica, koje preživljavaju u uslovima niske svetlosti i prosečne vlažnosti. Kožnati listovi paprati gnezda ptica nisu tipični resasti listovi paprata, ali izgledaju podjednako lepo. Kao epifit, paprat gnezda ptica zahteva kamenitu mešavinu zemlje koja omogućava cirkulaciju vazduha oko korena.

Biljka ZZ

Da li vas intrigira ime biljke ZZ? Latinski naziv Zamioculcas zamiifolia je dugačak, pa se ova biljka roda mirisnih ljiljana takođe naziva zuzu biljkom. Ove biljke, koje potiču iz Afrike, rastu sporo i dobro se snalaze pod fluorescentnim svetlima koja su česta u mnogim kuhinjama stanova. Iako biljke ZZ podnose različite uslove vlažnosti, preferiraju da žive na suvom.

Povezani Sadržaj  Kako Uspešno Razmnožavati Božićni Kaktus - Učite od Stručnjaka

Božićni Kaktus

Nazvan po vreme cvetanja tokom zime, Božićni kaktus se razlikuje od drugih vrsta kaktusa po tome što ne voli puno sunca ili sušne uslove. Ove biljke rastu u kišnim šumama, pa cene mrljasto svetlo i vlažne uslove. Vlažna kupatila sa prirodnom svetlošću ili mesto oko sudopere u kuhinji su idealni za Božićni kaktus.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles