16.3 C
Budva
Utorak, 20 veljače, 2024

Naučite ova 11 stila nameštaja pre nego što krenete u potragu za novim komadima

Niste sigurni kako se zove vaš omiljeni stil nameštaja? Evo pregleda popularnih stilova i kako da saznate koji je pravi za vas.

Šta je unutrašnji dizajn bez nameštaja? Naravno, postoje unutrašnji lukovi, ugrađeni elementi i završne obrade zidova, ali veći deo “šmeka” prostora formira se stilom nameštaja koji ga prati. Postoji toliko stilova nameštaja koje možete izabrati da može biti teško znati koji najbolje odgovara prirodnoj arhitekturi vašeg doma i vašem ličnom dizajnerskom stilu. Od tradicionalnog do Art Deco, evo pregleda jedanaest popularnih dizajnerskih stilova i kako možete izabrati između njih.

POVEZAN: 10 Stilova Unutrašnjeg Dizajna i Kako Da Znate Koji Najbolje Odgovara Vama

Kako izabrati pravi dizajn nameštaja

Veličina prostora i lične preferencije uglavnom će diktirati stil koji će nameštaj u vašem domu zauzeti. Budući da se nameštaj može zadržati decenijama, najbolje je ne fokusirati se na trendove. Umesto toga, osigurajte da je nameštaj dobro izrađen i pruža funkcionalnost koja je potrebna vašem domaćinstvu. Na primer, manji prostori bolje se prilagođavaju pokretnim i višenamenskim komadima, dok se velike kuće mogu dobro upariti sa težim, statičnim komadima. Sam nameštaj – kreveti, kauči, stolovi i stolice – trebalo bi da vam se čini kao da mogu da zadovolje vaše potrebe danas i da rastu s vama u budućnosti.

Kada kupujete nameštaj, obratite pažnju na stilove koji vas iznova privlače. Ako vas sav nameštaj koji vas privlači ima čiste linije i minimalističke forme, vaš stil može najbolje odgovarati savremenom i srednjem veku. Ili možda volite ukrasne detalje koji se nalaze u tradicionalnom ili viktorijanskom nameštaju. Pratite svoje interese.

I zapamtite, u redu je mešati različite stilove nameštaja. Zapravo, zdrava kombinacija stilova nameštaja može sprečiti da vaš dom ne postane previše monoton i može čak olakšati dodavanje ili zamenu dekorativnih elemenata prema vašim željama.

Popularni stilovi nameštaja koje treba znati

Tradicionalni

FOTOGRAFIJA: GETTYIMAGES

Ovaj stil nameštaja obično sadrži motive zapadnoevropskog porekla, kao što su intricate detalji, ukrasne rezbarije, mesingani ukrasi i krunski plafoni. Preveliki ili presavijeni komadi nameštaja, sa elegantno dizajniranim presvlakama, takođe su deo tradicionalnog izgleda nameštaja. Očekujte da vidite britanske i francuske dizajne iz 18. i 19. veka, i mnoge komade izrađene od čvrstog tamnog drveta, poput hrasta, mahagonija i oraha.

Povezani Sadržaj  20 Sjajnih Ideja za Odlaganje U Malom Kupatilu

Vremešni izgled tradicionalnog nameštaja ne stari, tako da se ne morate brinuti o tome da ćete se umoriti od njega, a male promene u dekoraciji tu i tamo mogu održati vaš prostor svežim.

Moderni

FOTOGRAFIJA: GETTYIMAGES

Moderne stilove nameštaja su nastali u 20. veku (1900 – 1950) i više su fokusirani na funkcionalnost nego na formu. Ovaj stil crpi inspiraciju iz minimalističkih komada koji su jednostavni u dizajnu, neutralni u boji, ali bogati funkcionalnošću. Stol za kafu u ovom stilu može jednostavno sadržavati kvadratnu površinu sa pravim, neukrašenim nogama – ispunjavajući svoju svrhu bez suvišnih detalja. Međutim, moderni komadi nameštaja često mogu napraviti izjavu svojom jednostavnošću kada se uporede sa mnogo detaljnijim stilovima nameštaja koji postoje.

Moderan nameštaj često ima više geometrijskih oblika nego zaobljenih, ukrašenih izgleda tradicionalnog stila. Idealan je za ljubitelje čistih linija i nezagušenih prostora, a često uključuje industrijske materijale poput metala, stakla, betona i prirodnog drveta.

Prijelazni

FOTOGRAFIJA: GETTYIMAGES

Prijelazni stil je populariziran 1950-ih, jer kombinuje tradicionalne i moderne dizajne nameštaja. Ova kombinacija pruža kohezivan i elegantan izgled koji nudi fleksibilnost kako se potrebe menjaju. Očekujte mekane tkanine sa različitim uzorcima, prirodno drvo, ogledala ili staklene površine i druge kvalitetne materijale koji mogu činiti jednostavne dizajne visokokvalitetnim. Ovaj stil nudi jednostavne siluete i simetričnu ravnotežu. Boje se mogu razlikovati od neutralnih do hrabrih, ali izgled je generalno neutralan u pogledu polova.

Srednji vek moderno

FOTOGRAFIJA: GETTYIMAGES

Srednji vek moderno je jedan od najlakših stilova za prepoznati. Ovaj stil ima sveamerički osećaj, ali je inspiriran karakteristikama skandinavskog nameštaja. Minimalistički oblici sa čistim linijama i nezagušen izgled, ovaj stil potiče između 1933. i 1965. godine i postao je ikoničan od 50-ih do 70-ih. Nameštaj je izrađen od prirodnih i veštačkih materijala koji uzimaju oblik nekonvencionalnih ili geometrijskih oblika i šiljaste noge. Drvo je bilo vrlo popularan materijal u dizajnovima srednjeg veka, pri čemu su tik, orah i hrast među najpopularnijim završecima.

Povezani Sadržaj  6 Essencijalnih Saveta za Dekluterizaciju Garaže

Viktorijanski

FOTOGRAFIJA: GETTYIMAGES

Populariziran tokom vladavine kraljice Viktorije između 1840. i 1901. godine, ovaj masivan stil nameštaja obuhvata bogate dizajne, ušivane tkanine i ukrasne uzorke. Viktorijanski nameštaj obično je ukrašen rezbarijama u obliku lišća u obliku kroketa, trostrukih listova i četverostrukih listova. Omiljen za svoj luksuzni i raskošni izgled, uobičajeni materijali uključuju taft, ili kožnu presvlaku sa čvrstim orahom, mahagonijem ili ružinim drvenim ramovima.

Savremeni

FOTOGRAFIJA: GETTYIMAGES

Iako terminologija može biti pomalo zbunjujuća, savremeni nije isto što i moderno u svetu nameštaja i dizajna enterijera. Dizajn savremenog nameštaja je utemeljen na modernom dizajnu, ali je fluidniji – prilagođava se trenutnim popularnim stilovima – i nije ograničen na određeni vremenski period. Uglavnom, možete očekivati čiste linije, glatke površine i neutralne, monohromatske šeme boja. Ako tražite osećaj lebdenja u prostranstvu – po vazduhu ili po moru – ovaj stil nameštaja nudi takvu vrstu igre. To je elegantno, lagano i pruža bezbrižan izgled. Metal, staklo i čvrsto drvo najpopularniji su materijali za savremene stilove nameštaja. Zakrivljene linije i minimalna ornamentika takođe su zajedničke karakteristike.

Art Deco

FOTOGRAFIJA: GETTYIMAGES

Izvedeno iz francuske reči “art decoratifs”, ovaj stil nameštaja bio je popularan između 1920-ih i 1930-ih godina. Bio je dominantan stil do kraja Drugog svetskog rata. Mesta kao što su Južna plaža Majamija i Menhetn Midtaun osigurali su da Art Deco nije prolazna moda. Stil nameštaja dopunjava arhitektonski dizajn koji je prepoznatljiv po krivinama i geometrijskim formama. Kada se nalazi u nameštaju, trouglovi se susreću sa krivinama, a biserna ukrasna furnira susreće se sa drvetom. Ovi prirodni drveni i kamerni kombovi su glatki na dodir, ali pružaju teksturirane vizuale. Ponekad se ovaj stil nameštaja dramatično kombinuje sa životinjskim printovima, baršunom i kožom.

Rustični

FOTOGRAFIJA: GETTYIMAGES

Stil rustičnog nameštaja je prilično samopouman. Samo zamislite brvnaru u šumi. Ovaj stil je inspirisan pokretom za povratkom prirodnih materijala, poput drveta i kože. Ostavljajući prirodni rez materijala izloženim, ovaj nameštaj često je ručno izrađen i potpuno jedinstven.

Povezani Sadržaj  17 Prelepih Jesenjih Aranžmana i Buketa koji će Oplemeniti Vaš Dom

S obzirom na to da nema dva ista komada, pronaći ćete nameštaj sa jedinstvenim mlečnim bojama, urezanim oznakama ili četkanim bojama. Iako su neki proizvođači kombinovali masovno proizvedene osnove od kompozitnih drva ili lakih metala sa autentičnim drvenim stolovima i klupama koje su u skladu sa izvornim oblikom, i dalje je moguće pronaći autentičan rustični nameštaj koji je napravljen da traje. Ako ste skloni prirodnom, antiknom stilu, rustični nameštaj je savršen izbor.

Industrijski

FOTOGRAFIJA: GETTYIMAGES

Stil industrijskog nameštaja je utemeljen na elementima koji se često nalaze u starim fabrikama i skladištima. Iako je originalno korišćen za proizvodne ili industrijske radne prostore, prilagođen je da odgovara modernim stambenim prostorima. Ovaj stil nameštaja poznat je po svojim pocinkovanim metalnim ramovima i gotovo istrošenim elementima. Iako je stil industrijskog nameštaja postao popularan početkom 2000-ih, industrijski tavanice i kuće sa izloženim ventilacionim cevima su održali ovu oštru siluetu u trendu sve do danas.

Skandinavski

FOTOGRAFIJA: GETTYIMAGES

Potičući iz mešavine skandinavskih inspiracija (Danska, Norveška i Švedska), ovaj stil postao je popularan između 1930. i 1950. godine. Zatim je postao modernizovan i proširen dolaskom IKEA-e u mnoge gradove širom sveta. Jednostavni i funkcionalni dizajni nude čiste linije i lagane, modularne opcije, zajedno sa neutralnim, prozračnim paletama boja.

Misija

FOTOGRAFIJA: GETTYIMAGES

Takođe poznat kao Craftsman, ovaj stil je počeo kasnih 19. veka kao deo američkog pokreta za dizajn. Karakterišu ga jednostavne ravne linije, pravougaone forme i šiljci. Nameštaj u stilu Misija obično je vrlo čvrst i masivan, i u jednobojnim bojama. Ravne panela ističu izloženu drvenu zrakavost. Najvažnija karakteristika ovog stila je obrtnička izrada, autentični sirovi materijali i kvalitetna proizvodnja iz prošlog veka.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles