16 C
Budva
Utorak, 27 veljače, 2024

Razumevanje čišćenja Windowsa 10: Zašto i kako očistiti Windows radi boljeg performansa

Windows 10 je izuzetno moćan operativni sistem, ali je takođe poznat po dolasku sa mnogo preinstaliranog nepotrebnog softvera koji može usporiti vaš računar i ometati performanse. Kao rezultat toga, mnogi zaljubljenici u tehniku i igre traže načine da očiste Windows 10 kako bi osigurali da njihov sistem radi što efikasnije. Koristeći različite alate poput MWSoft, Windows Decrapifier, Windows Debloater i EZ Debloater, korisnici mogu lako ukloniti nepotrebne aplikacije, zakazane zadatke za telemetriju i druge elemente koji doprinose narušenim performansama.

Dakle, zašto je važno očistiti Windows 10? Kada je Windows 10 prvobitno lansiran, uključivao je brojna poboljšanja u performansama i optimizacijama kako bi bio pogodan za igranje i druge zahtevne aplikacije. Međutim, kako je Microsoft nastavio da izdaje nove nadogradnje i funkcije, mnogi korisnici su ustanovili da su njihovi računari opterećeni nepotrebnim nepotrebnim aplikacijama. Čišćenjem sistema možete osloboditi dragocene resurse sistema, poboljšati ukupne performanse i obezbediti prijatno iskustvo igranja.

Saveti za ubrzavanje Windows’a

Postoje različite metode za efikasno čišćenje Windowsa 10. Jedna od često korišćenih metoda je preuzimanje Windows Decrapifier-a, koji je skripta dostupna na GitHub-u koja automatski može ukloniti nepoželjne aplikacije, kao što su zakazani zadaci za telemetriju i drugi nepotrebni komponenti. Slično tome, MWSoft, Windows Debloater i EZ Debloater omogućavaju mogućnost lako uklanjanja nepotrebnih aplikacija i optimizaciju sistema radi boljih performansi. Prateći ove korake, više nećete morati da se suočavate sa neželjenim aplikacijama i procesima koji usporavaju vaš računar.

Kada budete spremni da očistite Windows 10, počnite tako što ćete napraviti tačku vraćanja sistema. Ovo je ključan korak jer će vam omogućiti da vratite sistem u njegovo trenutno stanje ako nešto krene po zlu tokom procesa čišćenja. Zatim preuzmite MWSoft, Windows Decrapifier, Windows Debloater ili EZ Debloater (ili kombinaciju sve troje) sa GitHub-a i pokrenite potrebne skripte kako biste optimizovali svoj sistem. Prilikom pokretanja ovih programa, možda ćete morati da onemogućite neke Windows funkcije (kao što su zakazani zadaci za telemetriju) kako biste potpuno očistili Windows 10 i obezbedili glatko iskustvo igranja.

Važno je redovno proveravati ažuriranja na GitHub-u za ove alate za čišćenje, jer razvojni programeri konstantno rade na unapređivanju svojih programa kako bi pratili najnovije promene u Windows 10. Održavanjem alata ažuriranim, moći ćete efikasnije da očistite svoj sistem i održavate optimalne performanse za igranje. Zapamtite, čišćenje nije jednokratni posao; to je nešto što ćete morati redovno raditi kako bi se nosili sa novim ažuriranjima i funkcijama koje Microsoft izdaje.

Povezani Sadržaj  Niži Ping: Saveti za poboljšanje brzine interneta za video igre

Zaključno, čišćenje Windowsa 10 je ključan zadatak za zaljubljenike u tehniku i igre i korisnike koji žele da optimizuju svoj sistem za bolje performanse. Korišćenjem alata poput MWSoft, Windows Decrapifier, Windows Debloater i EZ Debloater, lako možete ukloniti nepoželjne aplikacije, zakazane zadatke za telemetriju i druge nepotrebne komponente. Održavanjem ovih alata ažuriranim i redovnim čišćenjem sistema, uživaćete u glađem i odzivnijem iskustvu igranja i osigurati da vaš računar nastavi da radi sa vrhunskim performansama.

Uklanjanje nepotrebnih datoteka: Ključni koraci za čišćenje Windowsa 10Ispitivanje nepoželjnih aplikacija i postavki u Windowsu 10

Windows 10 je nesumnjivo jedan od najpopularnijih operativnih sistema kompanije Microsoft. Dizajniran je da radi na različitim uređajima, poput tableta, televizora i drugih pametnih kućnih uređaja. Međutim, iako ovaj operativni sistem dolazi sa unapređenim funkcijama, postoje brojne Windows aplikacije i postavke koje su unapred instalirane, a koje vam možda nisu potrebne. Stoga je ključno ispitati ove nepoželjne aplikacije i postavke kako biste optimizovali performanse svog računara sa Windows 10, posebno ako ste igrač.

Prvo, pogledajmo nepoželjne Windows aplikacije koje dolaze unapred instalirane na vašem uređaju sa Windows 10. Neke od ovih aplikacija mogu trošiti dragocene sistemske resurse, što može uticati na performanse. Lista nepotrebnih Windows 10 aplikacija uključuje ugrađene igre, aplikacije za vesti i vremensku prognozu, muzičke i video aplikacije, među ostalima. Da biste uklonili ove aplikacije, možete koristiti Windows PowerShell komande ili opciju “Deinstaliraj” u meniju “Aplikacije i opcije” u podešavanjima. Time ćete osloboditi prostor za skladištenje i poboljšati vreme odziva vašeg računara.

Kada su u pitanju postavke, postoji nekoliko opcija koje mogu biti omogućene kao podrazumevane, a koje takođe mogu uticati na performanse vašeg računara. Ove postavke uključuju vizuelne efekte, sistem obaveštenja, aplikacije u pozadini i opcije privatnosti. Prilagođavanjem ovih postavki možete postići bolje igračke performanse na svom uređaju sa Windows 10. Dakle, da vidimo koje postavke treba da podesite.

Povezani Sadržaj  Šta su Igre za Dva Igrača? Najbolje Vrste Igara za Dvoje

Vizuelni efekti, poput animacija i senki, mogu izgledati privlačno, ali značajno mogu uticati na performanse vašeg uređaja. Da biste onemogućili ove efekte, idite na “Sistem” podešavanja i izaberite “Napredna sistema podešavanja” pod karticom “Performanse”. Odatle izaberite “Podesi za najbolje performanse” kako biste isključili nepotrebne vizuelne efekte.

Sistem obaveštenja može biti ometajuć i može trošiti sistemske resurse. Da biste ih onemogućili, idite na “Sistem” podešavanja, kliknite na “Obaveštenja i akcije” i isključite sva obaveštenja. Ovo će pomoći da se smanji ometanje tokom igranja.

Aplikacije u pozadini troše sistemske resurse čak i kada ih ne koristite aktivno. Da biste ih onemogućili, idite na “Privatnost” podešavanja, pomaknite se do “Aplikacije u pozadini” i isključite nepoželjne aplikacije. Ovo će vam pomoći da oslobodite sistemske resurse za bolje igračko iskustvo.

Opcije privatnosti takođe igraju ulogu u performansama vašeg uređaja. Po podrazumevanju, Windows 10 prikuplja podatke i deli ih sa Microsoftom, što može trošiti sistemske resurse. Da biste to onemogućili, idite na “Privatnost” podešavanja, izaberite “Opšte” i isključite sve opcije vezane za prikupljanje podataka.

Zaključno, Windows 10 je svestran operativni sistem pogodan za različite uređaje poput tableta, televizora i pametnih kuća. Međutim, ako ste igrač, optimizacija računara ispitivanjem i uklanjanjem nepoželjnih aplikacija i postavki ključna je za postizanje boljih performansi. Prateći naše vodiče za kupovinu i prilagođavanjem opcija navedenih u ovom članku, bićete na dobrom putu ka optimizovanijem igračkom iskustvu na vašem uređaju sa Windows 10.

Uklanjanje nepotrebnih datoteka: Ključni koraci za čišćenje Windowsa 10

Windows 10 je moćan i bogat funkcijama operativni sistem, što ga čini popularnim izborom za igrače. Međutim, kao i svaki drugi operativni sistem, Windows 10 dolazi sa svojim delom nepotrebnih funkcija i nepotrebnih datoteka. Ove nepoželjne datoteke mogu negativno uticati na performanse vašeg računara, posebno tokom igranja. Zato je ključno čistiti Windows 10 uz pomoć alatki poput MWSoft, Windows Debloater i EZ Debloater. Ovim optimizacijama ćete ukloniti nepotrebne datoteke i postavke, čineći da vaš računar radi efikasnije i poboljšavajući vaše iskustvo igranja.

Pre nego što počnete sa uklanjanjem nepotrebnih datoteka, važno je da se upoznate sa nepoželjnim aplikacijama i postavkama u Windowsu 10. To će vam pomoći da bolje razumete koje stavke treba ukloniti, a koje zadržati. Prvi korak u čišćenju Windows 10 računara je korišćenje alata kao što je “Everything”. Ovaj softver će vam pomoći da locirate i identifikujete nepotrebne datoteke koje zauzimaju prostor na vašem hard disku.

Povezani Sadržaj  Šta je ChatGPT? Postoji li srpsko-hrvatski chatGPT?

Kada koristite “Everything” da biste locirali ove nepotrebne datoteke, poželećete da preuzmete i instalirate alat za čišćenje Windowsa. Efikasan i korisnički prijateljski alat je EZ Debloater, koji automatizuje proces uklanjanja nepotrebnih datoteka. Prilikom korišćenja alata za čišćenje Windowsa poput EZ Debloater-a, budite oprezni i pazite da slučajno ne uklonite neophodne sistemske datoteke koje bi mogle oštetiti vaš računar.

Nakon instalacije EZ Debloater-a, bićete upitani da izaberete koje datoteke i postavke želite ukloniti. Dobra ideja je da provedete neko vreme istražujući stavke koje vam nisu poznate i da se suzdržite od uklanjanja onoga o čemu niste sigurni. Zapamtite, cilj je da vaš računar radi efikasnije i poboljša vaše iskustvo igranja. Uvek je bolje biti oprezan i zadržati datoteku o kojoj niste sigurni, nego rizikovati potencijalno oštećenje sistema.

Kada budete spremni da započnete proces čišćenja, izaberite nepotrebne datoteke koje želite ukloniti i dozvolite EZ Debloater-u da obavi svoj posao. On će se pobrinuti za uklanjanje nepotrebnih datoteka, oslobađajući vredan prostor na hard disku i potencijalno poboljšavajući performanse vašeg računara za igranje.

Nakon završetka procesa čišćenja, dobra je ideja da se uverite da slučajno nisu uklonjene neophodne datoteke ili postavke. To možete postići tako što ćete detaljno pretražiti svoj računar koristeći “Everything”. Ako naiđete na datoteke koje su greškom uklonjene, možete ih vratiti sa sigurnosne kopije ili preuzeti sa Windows veb sajta.

Zaključno, čišćenje vašeg Windows 10 računara je efikasan način za optimizaciju vašeg računara i poboljšanje iskustva igranja. Uklanjanje nepotrebnih datoteka uz pomoć alatki kao što su Windows Debloater i EZ Debloater može napraviti značajnu razliku u performansama vašeg računara. Samo se setite da budete oprezni tokom procesa uklanjanja i istražite nepoznate datoteke pre nego što ih uklonite. Prateći ove ključne korake, moći ćete da uživate u glađem i efikasnijem iskustvu igranja na svom Windows 10 računaru.

Related Articles

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles