26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Šta je Kegelove Vežbe? Kako Napraviti Kegelove Vežbe?

Kegelove vežbe su set fizičkih vežbi koje su osmišljene da ojačaju mišiće dna karlice. One su jednostavan, ali vrlo efikasan način za poboljšanje zdravlja tela. Pogledajmo u ovoj blog objavi šta su kegelove vežbe, kako se pravilno izvode i kakve benefite mogu doneti za naše telo. Bez obzira na to da li ste muškarac ili žena, ove vežbe mogu biti odličan dodatak vašoj svakodnevnoj rutini, donoseći brojne blagodeti za celokupno zdravlje.

Šta su kegelove vežbe?

Kegelove vežbe su skup vežbi koje se koriste za jačanje mišića karlice, poznate kao karlično dno mišići. Nazvane su po ginekologu Arnoldu Kegelu koji je prvi put opisao njihov značaj i korist. Ove vežbe su posebno korisne za žene, ali isto tako mogu biti korisne i za muškarce. Karlično dno mišići igraju ključnu ulogu u podršci organima unutar karlice, kao što su bešika, creva i materica. Takođe, ovi mišići su važni za kontrolu mokrenja i seksualno zadovoljstvo. Redovno izvođenje kegelovih vežbi može pomoći u jačanju i poboljšanju funkcionalnosti ovih mišića.

Kako pravilno izvoditi kegelove vežbe?

Da biste pravilno izveli kegelove vežbe, prvo morate identifikovati mišiće karličnog dna. Najbolji način da to uradite je da zaustavite protok mokraće tokom odlaska u toalet. Mišići koje koristite za zaustavljanje protoka mokraće su mišići karličnog dna. Nakon što ih identifikujete, možete početi sa vežbanjem.

Da biste izveli kegelove vežbe, sledeći koraci su:

 1. Napnite mišiće karličnog dna, kao da pokušavate zaustaviti protok mokraće.
 2. Držite napetost 3-5 sekundi.
 3. Opustite mišiće karličnog dna i odmorite 5 sekundi.
 4. Ponovite ovaj ciklus 10-15 puta.
 5. Pokušajte postepeno produžiti vreme napetosti mišića i opuštanja kako stičete jačinu.

Preporučuje se da se kegelove vežbe izvode najmanje tri puta dnevno kako bi se postigli najbolji rezultati. Važno je napomenuti da se ove vežbe mogu izvoditi bilo gde i bilo kada, bez potrebe za posebnom opremom.

Povezani Sadržaj  Šta je Soda Bikarbona - Soda Bikarbona za Urinarne Infekcij

Koristi kegelovih vežbi za zdravlje tela

Izvođenje kegelovih vežbi donosi mnoge koristi za zdravlje tela. Evo nekoliko najvažnijih:

Koristi kegelovih vežbiOpis
Poboljšava funkcionalnost mišića karličnog dnaKegelove vežbe jačaju mišiće karličnog dna, čime se poboljšava funkcionalnost ovih mišića i podrška organima unutar karlice.
Pomaže u prevenciji i lečenju urinarne inkontinencijeRedovno izvođenje kegelovih vežbi može pomoći u jačanju mišića koji podržavaju bešiku, čime se smanjuje rizik od urinarne inkontinencije i poboljšava kontrola mokrenja.
Poboljšava seksualno zadovoljstvoJaki mišići karličnog dna mogu poboljšati seksualno zadovoljstvo i orgazme kod žena i muškaraca, pomažući u intenziviranju senzacija.
Pomaže u oporavku nakon porođajaVežbanje kegelovih vežbi tokom trudnoće i nakon porođaja može pomoći u jačanju mišića karličnog dna, što može ubrzati proces oporavka i sprečiti probleme kao što su slabost mišića i inkontinencija.

Za najbolje rezultate, preporučuje se da se kegelove vežbe upražnjavaju kao redovan deo vežbanja karličnog dna. Vežbe mogu biti jednostavne, ali su izuzetno efikasne u poboljšanju zdravlja i održavanju funkcionalnosti tela. Bez obzira na pol i uzrast, kegelove vežbe mogu biti važan deo svakodnevne rutine za zdravlje i blagostanje tela.

Kako pravilno izvoditi kegelove vežbe?

Kegelove vežbe su jednostavan, ali veoma efikasan način jačanja mišića karlice. Ove vežbe se često preporučuju ženama nakon porođaja, ali su korisne i za muškarce. Pravilan izvođenje kegelovih vežbi je veoma važno kako biste postigli maksimalne benefite.

Da biste pravilno izvodili kegelove vežbe, prvo morate identifikovati mišić kojim upravljate. Najlakši način da to uradite je da zaustavite mlaz urina tokom mokrenja. Mišić koji osećate kada to radite je mišić karlice koji želite da jačate. Nakon što ste identifikovali ovaj mišić, možete započeti sa vežbama.

Povezani Sadržaj  Šta je ricinusovo ulje - Koje su prednosti ricinusovog ulja?

Postoje različiti načini da izvodite kegelove vežbe, ali jedan od najčešćih je kontrakcija mišića karlice na nekoliko sekundi, a zatim opuštanje na isto toliko sekundi. Ponovite ovaj ciklus nekoliko puta, ovisno o vašem nivou snage. Kako biste videli napredak, možete postepeno povećavati vreme kontrakcije i opuštanja mišića.

 • Pri pravilnom izvođenju kegelovih vežbi, možete očekivati sledeće koristi:
 • Poboljšanje kontrole bešike
 • Smanjenje rizika od urinarne inkontinencije
 • Jačanje mišića karlice i poboljšanje seksualnog zadovoljstva
 • Prevencija problema sa bešikom kasnije u životu

Koristi kegelovih vežbiVežbe za jačanje mišića karliceVažno

Poboljšanje kontrole bešikeDa biste postigli najbolje rezultate, vežbajte svakodnevno.Konsistentnost je ključna.
Smanjenje rizika od urinarne inkontinencijeZapočnite sa kraćim intervalima kontrakcije i opuštanja, a zatim postepeno produžavajte vreme.Budite strpljivi i posvećeni.
Jačanje mišića karlice i poboljšanje seksualnog zadovoljstvaPoklonite pažnju pravilnom izvođenju vežbi kako biste postigli maksimalne benefite.Uvek se konsultujte sa stručnjakom ukoliko imate bilo kakve nedoumice.
Prevencija problema sa bešikom kasnije u životuRedovno vežbajte kako biste održali snažne mišiće karlice.Nemojte preterivati – slušajte svoje telo.

Koristi kegelovih vežbi za zdravlje tela

Kegelove vežbe su veoma važne vežbe za jačanje mišića karličnog dna. Ovi mišići su odgovorni za podršku organima u karlici, kao što su bešika, materica i creva. Njihovo jačanje i toniranje može imati brojne prednosti za zdravlje celokupnog tela. Naučnici su otkrili da redovno izvođenje kegelovih vežbi može pomoći u prevenciji raznih zdravstvenih problema.

Jedna od glavnih koristi kegelovih vežbi je poboljšanje kontrole mokrenja. Slabljenje mišića karličnog dna može dovesti do inkontinencije, tj. nemogućnost da se zadrži mokraća. Redovno vežbanje kegelovih vežbi može ojačati ove mišiće i pomoći u poboljšanju kontrole mokrenja. Ovo može biti posebno korisno za žene koje su prošle kroz porođaj ili starije osobe koje se suočavaju sa problemima inkontinencije.

Povezani Sadržaj  Šta je Gentamicin Mast? Šta to Radi?

Pored poboljšanja kontrole mokrenja, kegelove vežbe mogu takođe pomoći u smanjenju rizika od prolapsa organa u karlici. Prolaps se javlja kada se organi, poput materice ili bešike, spuštaju ili izboče iz svoje normalne pozicije. Ovo može uzrokovati nelagodnost i probleme sa mokrenjem. Jačanje mišića karličnog dna pomoću kegelovih vežbi može smanjiti rizik od ovog stanja i održati organe u pravilnom položaju.

 • Poboljšanje seksualnog zadovoljstva: Jači mišići karličnog dna mogu poboljšati seksualno zadovoljstvo i intenzitet orgazma kako za muškarce, tako i za žene.
 • Pomoć pri postpartalnoj rehabilitaciji: Kod žena koje su rodile, kegelove vežbe mogu pomoći u bržem oporavku i obnavljanju mišića karličnog dna.
 • Prevencija hemoroida: Slabljenje mišića karličnog dna može doprineti pojavi hemoroida. Redovno izvođenje kegelovih vežbi može ojačati ove mišiće i smanjiti rizik od pojave hemoroida.
 
Poboljšana kontrola mokrenja
Smanjen rizik od prolapsa organa u karlici
Poboljšanje seksualnog zadovoljstva
Pomoć pri postpartalnoj rehabilitaciji
Prevencija hemoroida

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles