26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Sta je Malokrvnost – Sta je Dobro za Malokrvnost

Malokrvnost, ili anemija, je često prisutno stanje koje može uticati na našu svakodnevnu energiju i zdravlje. Uzrokovana nedostatkom gvožđa, ova bolest može imati različite simptome kao što su umor, bljedoća kože i nedostatak koncentracije. U ovom blog postu, istražićemo detaljnije simptome i uzroke malokrvnosti, kao i dijetu i ishranu koja može pomoći u njenom lečenju. Takođe ćemo razgovarati o prirodnim lekovima i dodacima ishrani koji mogu biti korisni za podizanje nivoa gvožđa u organizmu. Saznajte više o ovoj čestoj bolesti i kako je možete prevazići na prirodan način.

Simptomi i uzroci malokrvnosti

Malokrvnost, ili anemija, je medicinski termin koji opisuje stanje u kojem telo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca. Ovo stanje može biti uzrokovano raznim faktorima, uključujući nedostatak gvožđa, nedostatak vitamina B12 ili folne kiseline, genetske poremećaje ili bolesti kao što su talasemija i anemija srpastih ćelija. Simptomi malokrvnosti mogu se razlikovati, ali uključuju umor, slabost, bledu kožu, otežano disanje i vrtoglavicu.

Jedan od najčešćih uzroka malokrvnosti je nedostatak gvožđa u organizmu. Gvožđe je esencijalni mineral koji je neophodan za stvaranje hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kiseonik iz pluća u sve ćelije tela. Nedostatak gvožđa može biti posledica nedovoljnog unosa ovog minerala putem ishrane, nedovoljne apsorpcije gvožđa iz hrane ili gubitka gvožđa usled krvarenja. Trudnice, adolescenti i vegani su posebno podložni nedostatku gvožđa.

Kako bi se prevazišao nedostatak gvožđa i lečila malokrvnost, važno je uvesti odgovarajuću ishranu bogatu gvožđem. Namirnice kao što su crveno meso, jaja, mahunarke, spanać i integralne žitarice su izvor gvožđa koji bi trebalo da se redovno konzumira. Pored ishrane, dodaci ishrani koji sadrže gvožđe mogu biti korisni u lečenju malokrvnosti. Međutim, pre upotrebe ovih dodataka, uvek je važno konsultovati se sa lekarom kako bi se odredila odgovarajuća doza i pratili eventualni neželjeni efekti.

Povezani Sadržaj  Prirodni Lek za Suvi Kasalj Kod Dece

Dijeta i ishrana za lečenje malokrvnosti

Malokrvnost ili anemija je stanje u kojem organizam ima manjak zdravih crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina. Ovo stanje može izazvati umor, slabost i nedostatak energije. Jedan od načina da se poboljša stanje malokrvnosti je pravilna ishrana. Dijeta bogata hranljivim sastojcima može pomoći u podizanju nivoa gvožđa i drugih važnih elemenata u krvi. U ovom blog postu ćemo istražiti koje namirnice su najbolje za lečenje malokrvnosti i kako ih uvrstiti u svoju ishranu.

Da biste poboljšali stanje malokrvnosti, važno je da vaša ishrana sadrži namirnice bogate gvožđem. Crveno meso, perad, riba i morski plodovi su odlični izvori gvožđa. Takođe, biljni izvori gvožđa kao što su grašak, boranija, spanać i žitarice mogu biti korisni za podizanje nivoa gvožđa u krvi. Kombinacija ove hrane sa namirnicama bogatim vitaminom C, poput citursnog voća i paprike, može pomoći organizmu da bolje apsorbuje gvožđe. Važno je napomenuti da se hrana bogata kalcijumom, kao što su mleko i mlečni proizvodi, ne preporučuje za konzumaciju uz obroke bogate gvožđem, jer kalcijum može ometati apsorpciju gvožđa.

Pored hrane bogate gvožđem, važno je da se u ishranu uključe i namirnice bogate vitaminom B12, folnom kiselinom i vitaminom A. Namirnice kao što su jaja, mleko, sir, brokoli, šargarepa i spanać mogu pomoći u održavanju normalnih vrednosti ovih hranljivih materija u organizmu. Takođe, unos dovoljne količine proteina je važan, pa se preporučuje konzumacija mesa, mahunarki, orašastih plodova i semenki. Ove namirnice će imati pozitivan uticaj na opšte zdravlje i pomoći u održavanju normalnog nivoa hemoglobina u krvi.

 • Crveno meso
 • Perad
 • Riba i morski plodovi
 • Grašak i boranija
 • Spanać
 • Žitarice
 • Citrusno voće
 • Paprika
 • Jaja
 • Mleko
 • Sir
 • Brokoli
 • Šargarepa
 • Spanać
 • Meso
 • Mahunarke
 • Orašasti plodovi
 • Semenke
Povezani Sadržaj  Šta je kantarion čaj? Koje su prednosti? Cantarion čaj Recept

Podizanje nivoa gvožđa i drugih važnih elemenata u krvi može biti dugotrajan proces, ali pravilna ishrana može doneti vidljive rezultate. Važno je napomenuti da se pre promene ishrane i uvođenja novih namirnica treba posavetovati sa lekarom ili nutricionistom. Oni će moći da pruže stručne savete i preporuke za vaše individualne potrebe. Pored dijete, rizik od malokrvnosti može se smanjiti i unosom dodataka ishrani kao što su gvožđe, vitamin B12 i folna kiselina, ali o tome se takođe treba posavetovati sa stručnjakom.

Prirodni lekovi i dodaci ishrani za podizanje nivoa gvožđa

Gvožđe je esencijalni mineral koji igra važnu ulogu u našem organizmu. Nedostatak gvožđa može dovesti do anemije, stanja poznatog kao malokrvnost. Malokrvnost se javlja kada organizam nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik do ostalih delova tela.

Simptomi malokrvnosti mogu uključivati umor, slabost, bledilo, vrtoglavicu, nedostatak koncentracije i glavobolje. Osim toga, osobe koje pate od malokrvnosti često imaju smanjen imunitet i podložnije su infekcijama. Da bi se podigao nivo gvožđa u organizmu i prevazišli simptomi malokrvnosti, važno je konzumirati hranu bogatu gvožđem i dodatke ishrani koji mogu pomoći u apsorpciji ovog minerala.

Evo nekoliko prirodnih lekova i dodataka ishrani koji mogu pomoći u podizanju nivoa gvožđa u organizmu:

 • Semenke bundeve – bogate su gvožđem i mogu se konzumirati sirove, pečene ili kao deo obroka.
 • Pestle od bundeve – izuzetno su bogate gvožđem i mogu se koristiti kao dodatak jelima ili u pripremi hranljivih obroka.
 • Spanać – sadrži velike količine gvožđa i može se konzumirati svež ili kuvan. Može se dodati salatama, obrocima i sokovima.
Prirodni lek/dodatak ishraniDoziranjeNačin konzumacije
Crni susam1 kašika dnevnoMože se dodati u kaše, smoothie-je, namaze ili koristiti kao sastojak u pecivima i kolačima.
Semena lana2 kašike dnevnoMogu se dodati u smuti, jogurt, salate ili hleb.
Livadska koprivaPrema uputstvu proizvođačaMože se koristiti kao čaj, tinktura ili dodatak jelima.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles