26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Šta je sirovi badem? Koje su prednosti?

Sirovi badem je ne samo ukusan, već i veoma zdrav izbor za užinu. Ovaj dragoceni orašasti plod je bogat hranljivim materijama i predstavlja izvor važnih nutrijenata poput vitamina E, magnezijuma i zdravih masti. Kako bi maksimalno iskoristili blagodeti sirovog badema, važno je znati kako ga pravilno pripremiti i koristiti u ishrani. U ovom članku, otkrićemo vam šta je sirovi badem, kako utiče na zdravlje i kako ga oplemeniti u svojoj ishrani.

Šta je sirovi badem?

Sirovi badem je neobrađen badem koji nije podvrgnut nikakvoj termičkoj obradi. To znači da se sirovi bademi ne peku, ne prže niti kuvaju kao što je slučaj sa prženim bademima koji se najčešće sreću u prodaji. Sirove bademe možete prepoznati po njihovoj prirodnoj smeđoj boji, dok prženi bademi obično imaju tamniju i hrskaviju spoljašnjost.

Sirovi bademi su bogati hranljivim materijama i imaju mnoge koristi za zdravlje. Oni su izvor proteina, vlakana, vitamina E, magnezijuma i zdravih masti. Ova kombinacija hranljivih sastojaka čini sirove bademe odličnim dodatkom ishrani.

 • Sirovi badem je bogat proteinima koji su važni za rast i obnovu ćelija u telu.
 • Vlakna koja se nalaze u sirovim bademima mogu poboljšati varenje i održavati zdravu crevnu floru.
 • Vitamin E je moćan antioksidant koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja.
 • Magnezijum je mineral koji je neophodan za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i mišića.
 • Zdrave masti koje se nalaze u sirovim bademima su korisne za srce i generalno zdravlje.
Hranljive materijeKoličina u 100 g
Proteini21 g
Vlakna12 g
Vitamin E24 mg
Magnezijum270 mg
Masti49 g

Kako sirovi badem utiče na zdravlje?

Sirovi badem je jedan od najzdravijih prirodnih izvora nutrijenata koji su ključni za održavanje dobrog zdravlja. Sastoji se od 20% proteina i velikog udela zdravih masti, uključujući mononezasićene i polinezasićene masti. Osim toga, bademi su bogati vlaknima, vitaminima (kao što su E, B2, B3 i B6) i mineralima poput mangana, bakra, magnezijuma i cinka.

Povezani Sadržaj  Šta je Ovsene Pahuljice? Koristi i Štete Ovsene Pahuljice

Sirovi badem ima mnoge pozitivne efekte na zdravlje. Prvo, konzumacija ovog orašastog ploda može smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Mononezasićene masti u bademima mogu poboljšati nivo holesterola u krvi, dok vlakna pomažu u održavanju zdravih arterija i sprečavaju nakupljanje plaka.

Takođe, bademi su odličan izvor antioksidanasa koji štite telo od oštećenja slobodnih radikala. Antioksidansi su važni za održavanje zdravlja kože, sprečavanje upala i smanjenje rizika od određenih vrsta karcinoma.

 • Sirovi badem je bogat vlaknima, proteinima i zdravim mastima.
 • Konsumacija badema može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.
 • Bademi su izuzetno bogati antioksidansima koji štite od slobodnih radikala.
SastojciKoličina
Proteini20g
Masti50g
Vlakna10g
Vitamin E15mg
Mangan1mg

Kako pripremiti i koristiti sirovi badem?

Sirovi badem je popularna i hranljiva namirnica koju mnogi ljudi koriste u svakodnevnoj ishrani. On se dobija od bademovog oraha koji nije termički obrađen, što znači da su sačuvane sve prirodne hranljive vrednosti i enzimi. Poznato je da sirovi badem ima brojne koristi za zdravlje, pa ćemo u ovom blog postu govoriti o tome kako pripremiti i koristiti sirovi badem.

Kada je reč o pripremi sirovog badema, prva stvar koju treba uraditi je da ga dobro operete. Badem treba potopiti u vodu i ostaviti da stoji najmanje 8 sati. Nakon toga, vodu treba odliti i badem isprati. Potom treba ukloniti spoljni smeđi sloj badema. Ovo se može uraditi tako što ćete lagano pritisnuti badem između prstiju, nakon čega će se spoljni sloj oljuštiti.

Kada je sirovi badem pripremljen, može se koristiti na brojne načine u ishrani. Možete ga jesti samostalno kao užinu, koristiti ga za pripremu mleka od badema ili ga dodavati u razna jela. Takođe, badem se često koristi u pripremi slatkiša i peciva. Važno je napomenuti da je sirovi badem veoma hranljiv, bogat proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. On pruža osećaj sitosti i može biti odlična zamena za nezdrave grickalice.

 • Priprema sirovog badema: potopite bademe u vodu i ostavite da stoje najmanje 8 sati. Ocedite vodu, isperite bademe i uklonite spoljni smeđi sloj.
 • Korišćenje sirovog badema: jedite ih kao užinu, koristite za pripremu mleka od badema ili ih dodajte u razna jela. Takođe, možete ih koristiti u pripremi slatkiša i peciva.
 • Hranljive vrednosti: sirovi badem je bogat proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, što ga čini odličnim izborom za zdravu ishranu.
Povezani Sadržaj  Šta je Coksackie Virus? Kako se Zaštititi od Coksackie Virusa?
VitaminiMineraliProteini
Vitamin EKalcijum8g
Vitamin B2Magnezijum8g
Vitamin B3Gvožđe8g

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles