26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Sve o Opekotinama od đubriva na Biljkama, Kako ih Sanirati, Naučite od Stručnjaka

Đubrenje vaših biljaka trebalo bi da rezultira jakim korenima i stabljikama, živopisnim lišćem, svetlim cvetovima i ukusnim plodovima. Ali ponekad kada je reč o đubrivima, manje je više, posebno za sobne biljke. Bašte u zatvorenom prostoru su u saksijama i oslanjaju se na dodatnu ishranu zbog nutrijenata. Prilagođavanje potrebama vaše konkretne biljke može biti komplikovano, a preterano đubrenje je greška koja može opeći osetljive korene i lišće.

Šta je Opekotina od đubriva?

Opekotina od đubriva nastaje kada se biljci da previše đubriva ili se đubri prečesto. Đubriva sadrže soli koje se nakupljaju i ostaju u zemlji nakon što koreni upiju nutrijente, što na kraju uzrokuje štetu. Većina đubriva za sobne biljke su vodotopiva i mogu biti brzog ili sporog oslobađanja. Efekti prekomernog đubrenja sa formulama brzog oslobađanja će se pojaviti prilično brzo, dok simptomi izazvani formulama sporog oslobađanja mogu trajati do dve nedelje da se pojave.

Simptomi Opekotine od đubriva na Sobnim Biljkama

Evo znakova da vaša biljka može imati opekotine od đubriva:

  • Bela kora: Bela kora koja se pojavljuje na površini zemlje, iznutra ili spolja saksije, ili na lišću i stabljikama je nagomilavanje soli. To je rani znak da je đubrivo previše jako ili da ga primenjujete prečesto.
  • Smeđi vrhovi i ivice lista: Smeđi vrhovi i ivice lista ukazuju na pogrešno zalivanje i/ili đubrenje. Kada ovo vidite nakon primene đubriva, verovatno je da koreni upijaju višak soli što čini lišće suvim i krhkim.
  • Zaustavljen rast: Rast se usporava ili potpuno zaustavlja. Novi listovi ne nastaju ili postaju žuti, smeđi i opadaju. Biljke formiraju pupoljke koji opadaju pre nego što se otvore. Nagomilavanje soli odvlači vlagu od korena, usporava fotosintezu i sprečava novi rast.
  • Uvenuće: Listovi postaju vlažni i opušteni, na kraju postaju crni i opadaju. Stabljike gube čvrstinu. Biljka može pasti ili se srušiti. Koreni su osušeni ili crni, oštećeni od viška soli i nisu u stanju da pruže nutrijente koje biljka treba da preživi.
Povezani Sadržaj  14 Osnovnih Stvari Koje će Unaprediti Vašu Rutinu Nege Biljaka

Smeđi vrhovi i ivice lista ukazuju na pogrešno zalivanje i/ili đubrenje. Kada ovo vidite nakon primene đubriva, verovatno je da koreni upijaju višak soli što čini lišće suvim i krhkim.

Kako Sanirati Oštećenje od đubriva

Kada se opekotine od đubriva prepoznaju na vreme, moguće je ispraviti problem i spasiti biljku.

Isperite saksiju

Suvi, smeđi vrhovi i ivice lista su rani znak oštećenja od đubriva. Isperite biljku hladnom, čistom vodom nekoliko puta, dopuštajući da višak vode otiče.

Stavite saksiju pod tekuću vodu ili dopustite da se tanjirić napuni vodom, a zatim ga ispraznite, sačekajte nekoliko minuta i ponovite. Prvo ispiranje razlaže nakupljene soli, a drugo čisti zemlju. Dobro ocedite. Biljka će ponovo upiti soli koje ostaju u stajaćoj vodi. Obrežite bilo koje ozbiljno oštećene listove i obustavite đubrenje dok se ne pojave novi, zdravi listovi.

SAVET: Voda iz gradskog vodovoda sadrži hemijske soli koje doprinose taloženju. Ako se vaša biljka sporo oporavlja ili stalno razvija naslage soli, probajte koristiti destilovanu ili kišnicu, ili prokuvajte vodu iz česme i ostavite je da se ohladi 24 sata pre upotrebe za zalivanje.

Presađivanje

Beli talog na zemlji, površini saksije i lišću može se sanirati presađivanjem. Počnite tako što ćete nekoliko puta isprati korene čistom vodom. Zatim prebacite biljku u novu saksiju sa novom zemljom. Ako nema drugih znakova oštećenja od đubriva, nastavite normalan režim đubrenja sa đubrivom razblaženim na pola jačine.

SAVET: Kada vidite belu koru na površini zemlje, možete je ostrugati za oko 2,5 cm i zameniti je svežom zemljom. Ako se soli nakupljaju na površini saksije ili na stabljikama i listovima, bolje je presaditi biljku.

Obrezivanje Oštećenih Korena

Zaustavljen rast i uvenuće ukazuju na oštećene korenove koji na kraju trule i uzrokuju uginuće biljke. Izvadite biljku iz saksije i otresite višak zemlje. Pregledajte korene i obrežite sve koji su osušeni ili promenili boju. Delimično oštećene korenove obrežite do zdravog tkiva. Nežno isperite hladnom, čistom vodom i ponovo posadite koristeći svež materijal. Nastavite redovno zalivanje, ali obustavite đubrenje, dajući biljci dovoljno vremena za oporavak.

Povezani Sadržaj  Kako uzgajati i negovati pustinjsku ružu

Kada se pojave novi pupoljci i listovi, razmislite o smanjenju režima đubrenja ili razblaživanju količine. Ako se novi rast ne pojavi nakon otprilike mesec dana, biljka je verovatno podlegla truljenju korena i treba je baciti.

Sprečavanje Oštećenja od đubriva

Većina sobnih biljaka je tropskog porekla, ali to ne znači da sve trebaju istu količinu nutrijenata da bi bile zdrave. Pročitajte informacione oznake i informišite se o specifičnim potrebama svake biljke.

  • Počnite s razblaženom formulom i pratite znakove nedostatka nutrijenata. Lakše je povećati ishranu nego pokušavati popraviti oštećenu biljku.
  • Prvo zalijte biljku pre nego što dodate đubrivo. Vlažni koreni efikasnije upijaju nutrijente.
  • Koristite vodotopivo, uravnoteženo đubrivo za sobne biljke, osim ako se preporučuje specifično đubrivo, kao što je hrana za orhideje.
  • Izbegavajte da đubrivom pokvasite listove i stabljike.
  • Redovno ispirite saksije svaka tri ili četiri meseca prolazeći hladnom, čistom vodom kroz njih nekoliko puta.
  • Đubrite biljke na početku sezone rasta, a zatim prestanite sa đubrenjem tokom zimskih meseci kako biste biljci pružili prirodni period odmora.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Kako izgleda oštećenje biljke od đubriva?

Znakovi oštećenja od đubriva uključuju suve, smeđe vrhove i ivice listova. Bela kora ili talog na zemlji, površinama saksije, listovima i stabljikama ukazuje na nakupljanje štetnih soli. Zaustavljen rast i iznenadno uvenuće su ozbiljniji simptomi.

Šta se dešava ako biljci date previše đubriva?

Sva đubriva sadrže soli koje se mogu nakupiti do štetnih nivoa, uzrokujući da delovi biljke presuše i ugine. To se može desiti ako je đubrivo prejako, pogrešne vrste, ili ako se previše često primenjuje. Zalijte biljku odmah kada primetite znakove oštećenja od đubriva. Ako se problem prepozna na vreme, možete ga ispraviti i spasiti biljku.

Povezani Sadržaj  7 Sjajnih Trikova za Produžavanje Života Vaših Kontejnera za Čuvanje Hrane

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles