26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Zašto mi se listovi hibiskusa žute? Učite od Stručnjaka

Trajni hibiskusi su čest prizor u uređenju okoline, koji osvetljavaju vrtove svojim ogromnim cvetovima. Međutim, kao i kod mnogih biljaka, postoje određeni uslovi koje trebate ispuniti kako biste omogućili da vaš hibiskus uspeva. Saznajte zašto vam listovi hibiskusa postaju žuti i kako rešiti ovu situaciju.

Uobičajeni uzroci žutih listova na hibiskusu

Pre nego što postanete detektiv za biljke, važno je razumeti da je normalno da neki listovi hibiskusa postanu žuti, posebno stariji listovi. “Pre nego što stari listovi otpadnu, biljka šalje ‘signal za penziju’ tom listu i biljka prestaje proizvodnju hlorofila u tom listu, povlačeći svu preostalu sakupljenu energiju nazad u biljku”, kaže Jennifer Foster, stručnjak za biljke u kompaniji Fast Growing Trees.

Međutim, ako primetite mnogo žutih listova na novim izdanjima, može postojati osnovni problem koji treba rešiti.

Previše ili premalo zalivanje vaše biljke hibiskusa

Previše ili premalo vode najčešći je razlog zašto listovi hibiskusa mogu postati žuti. “Ako je zemlja previše vlažna, to može uzrokovati truljenje korena”, kaže Cate Singleton, direktorka dizajna u kompaniji za dizajn eksterijera Tilly. “Ali hibiskusi zahtevaju dosta vode. Ako se zemlja previše osuši, to može stvoriti stres za biljku.”

Promene u okolini biljke

Sve promene u okolini vašeg hibiskusa, kao što su veća senka, manja vlažnost ili niže temperature, mogu uzrokovati da listovi biljke postanu žuti. “To može navesti biljku da ispusti neke listove kako bi se prilagodila novoj sredini”, kaže Foster.

Nedostatak sunčeve svetlosti

U većini delova zemlje, hibiskusi zahtevaju puno sunca da bi uspevali, pa ako vaša biljka to ne dobija, može ispustiti neke listove, kaže Singleton.

Nedostatak hranljivih materija

Ako niste dugo đubrili svoje hibiskuse, nedostatak hranljivih materija, posebno fosfora i azota, može biti uzrok žutih listova, kaže Foster.

Povezani Sadržaj  30 Najboljih Sobnih Biljaka za Početnike
Colorful Hawaiian hibiscus in the garden

Napad insekata

Štetočine poput paukova, lisnih vaši i skutera mogu biti potencijalni krivci ako vaš hibiskus ima žute listove. “Njihove navike ishrane mogu uzrokovati žućenje listova”, kaže Foster. “Proverite donje strane listova, kao i mesta gde se listovi i grane ukrštaju, jer su to dobra mesta za skrivanje insekata.”

Napomena da napad insekata može biti znak da je vaša biljka oslabljena zbog nekog drugog problema, kao što je nepravilno zalivanje ili nedostatak hranljivih materija. U tom slučaju, rešavanje tog drugog problema može pomoći.

Kako rešiti žućenje listova hibiskusa

Srećom, za svaki problem postoji rešenje koje pomaže da se zaustavi žućenje listova. Isprobajte ove taktike kako biste pomogli vašem hibiskusu da uspeva.

Pravilno zalijevajte svoj hibiskus

Vaš hibiskus treba biti u dobro drenirajućem zemljištu i treba da dobija vodu svakih nekoliko dana za optimalan rast. Ako je vaša biljka previše vlažna, pokušajte dodati kompost u zemljište kako biste to ispravili, dok dodavanje malča oko biljke (i naravno, više zalijevanja) može pomoći ako nedostatak vode uzrokuje problem, kaže Singleton.

Pomozite svojoj biljci da dobije odgovarajuću okolinu

“Ako ćete premestiti biljke između unutrašnjih i spoljnih prostora, pobrinite se da biljku polako aklimatizujete na svaku lokaciju kako biste smanjili stres na biljku”, kaže Foster.

Hibiskus biljke najbolje uspevaju u vlažnijim uslovima, s nivoima vlage od oko 50 posto, kaže Foster. Ako živite u vrućoj i suvoj klimi, možete pomoći stvaranjem takvih uslova tako što ćete svoj hibiskus postaviti u blizini drugih biljaka ili vodene karakteristike.

Obezbedite više sunčeve svetlosti za svoj hibiskus

Ako je vaša hibiskus biljka u senci, premestite je na sunčanije mesto u vašem vrtu ili kući kako biste joj pomogli da uspeva.

Povezani Sadržaj  15 Sukulenata Sigurnih za Mačke

Ispravite svoje zemljište

Ako hranljive materije u zemljištu ne zadovoljavaju potrebe vaše biljke, dodavanje đubriva sa jednakim delovima azota, fosfora i kalijuma može pomoći vašem hibiskusu da uspeva, kaže Singleton. Ovo može biti posebno važno ako je vaša biljka u saksiji. “Biljke koje se drže u kontejnerima zahtevaju redovno đubrenje kako bi ostale srećne i zdrave”, kaže Foster.

Rešite problem sa insektima

Lisne vaši, skutići i paukovi grinje dobro reaguju na neke jednostavne intervencije. “Štetočine se obično mogu kontrolisati dobrim prskanjem vode po listovima”, kaže Singleton. “Ako ovo ne reši problem sa štetočinama, insekticidni sapun takođe može pomoći.”

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles