26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Zašto Moj Bambus Postaje žut? 7 Mogućih Razloga

Bambus koji se često uzgaja u zatvorenom prostoru je vrsta poznata kao Dracaena sanderiana, često nazivana “srećni bambus”. To je popularna sobna biljka i vrlo je lako za održavanje, zahteva samo indirektnu svetlost da bi napredovala. Može se uzgajati u zemlji za cveće ili u posudi s vodom i kamenčićima za drenažu.

Povremeno, listovi vašeg srećnog bambusa mogu postati žuti, a postoji nekoliko razloga zbog kojih se to može dogoditi. Pazite, saznajte zašto vaš bambus postaje žut i vaša biljka bambusa bi trebala da se oporavi pre nego što dođe do veće štete.

Previše Svetlosti

Obično mislimo da je izloženost suncu dobra za biljke. Ali previše direktne svetlosti može uzrokovati da listovi vašeg srećnog bambusa postanu žuti ili čak da postanu suvi i hrskavi. Premestite vašu biljku na mesto gde dobija prošaranu ili indirektnu svetlost kako biste rešili ovaj problem. Takođe, odsecite sve oštećene listove kako biste podstakli novi rast.

Previše Vode

Još jedan uobičajeni razlog zbog kojeg listovi vaše biljke bambusa postaju žuti može biti prekomerno zalivanje. Ovo je teže odrediti jer neki ljudi uzgajaju svoje srećne bambuse u posudama s vodom i kamenčićima. Listovi mogu postati žuti i ako voda nije sveža. Ako uzgajate vaš bambus u vodi i kamenčićima umesto u zemlji za cveće, obavezno često menjajte vodu (barem jednom nedeljno).

Previše đubriva

Previše đubriva može uzrokovati promenu boje listova vaše biljke bambusa. Srećna bambus biljka zaista ne treba više od kapi tečnog đubriva jednom mesečno, i čak ni to nije zaista neophodno. Ako imate kvalitetnu zemlju za cveće s dobrom drenažom, to bi trebalo da obezbedi sve potrebne hranljive materije za vaš srećni bambus.

Povezani Sadržaj  Evo Šta Treba da Uradite sa Svežim Sečenim Cvetovima Čim Stignete Kući

Tvrdokorna Voda

Ako vaša vodovodna voda sadrži hemikalije za omekšavanje ili prečišćavanje, one mogu negativno uticati na vašu biljku bambusa. Postoje dva načina da izbegnete ovo: kupite destilovanu vodu ili skupite svežu kišnicu za zalivanje vašeg bambusa. Ili možete ostaviti vodovodnu vodu da odstoji najmanje sat vremena nakon punjenja posude, što omogućava hloru i drugim hemikalijama da se rasprše u vazduh.

Iznenadna Promena Temperature

Ako je vaša biljka bambusa postavljena blizu prozora ili vrata, zimske temperature mogu je izložiti iznenadnim hladnim strujama. Ovo može stresirati biljku i uzrokovati da listovi postanu žuti. Slično tome, iznenadni porast toplote (zbog iznenadnog povećanja spoljne temperature ili, verovatnije, grejanja u zatvorenom prostoru) može imati ovakav efekt. Premestite vašu biljku na mesto gde neće biti izložena ovim iznenadnim promenama temperature, i to bi trebalo da reši problem.

Pretrpana Posuda

Vaša biljka bambusa treba dovoljno prostora za svoje korenje da bi ostala zdrava. Ako je prerasla svoju posudu, možda će biti potrebno presaditi je kako biste izbegli da listovi postanu žuti. Ako uzgajate vaš bambus u vodi s kamenčićima, dobro je očistiti kamenčiće pre presađivanja biljke: natapajte ih sat vremena u sirćetu ili sapunici (kako biste uklonili potencijalne bakterije) i dobro isperite. Ako uzgajate u zemlji za cveće, otresite staru zemlju s korenja i dodajte svežu zemlju u novu posudu.

Starost

Listovi vaše biljke bambusa mogu prirodno početi da postaju žuti kako biljka stari. To je delimično zato što biljka priprema novi rast, pa stari listovi mogu postati žuti dok počinje da se pojavljuje novi rast. Ako se to dogodi, jednostavno odsecite stari rast oštrim makazama.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Kako popraviti bambus koji je postao žut?
Povezani Sadržaj  5 Pitanja Koja Treba Postaviti Pre Nego što Unajmite Profesionalnog Organizatora

Ako se problem otkrije na vreme, čim primetite da listovi postaju žuti, trebali biste biti u mogućnosti da rešite problem eliminisanjem uzroka i odsecanjem žutih ili oštećenih listova.

Da li žuti bambus može ponovo postati zelen?

Odgovor je da, ali u zavisnosti od uzroka žutila listova, u nekim slučajevima može biti potrebno više vremena da se biljka prilagodi. Najbolje što možete da uradite je da se pozabavite verovatnim uzrokom, odsecite žute listove i strpljivo čekate da se pojavi novi zeleni rast.

Kako znate da previše zalivate vaš bambus?

Ako vaš bambus raste u zemlji, površina zemlje treba da se osuši između zalivanja. Ako je površina zemlje vlažna, a listovi postaju žuti, previše vode može biti uzrok. Previše vlažna zemlja takođe može uzrokovati truljenje korena.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles