20 C
Budva
Utorak, 14 svibnja, 2024

Zašto Moja Sukulenta Umire? 6 Razloga i Kako to Rešiti.

Sukulente su poznate kao otporne biljke koje ne zahtevaju puno održavanja, ali to ih ne čini neuništivima. Svaka sukulenta – uključujući aloju, žad, echeveria i haworthia – može biti oštećena ili ubijena nepravilnom negom, pogrešnim uslovima ili problemima sa štetočinama. Poznavanje načina identifikacije i rešavanja problema može oživeti biljku pre nego što bude prekasno.

Ako se pitate zašto vaše sukulente umiru, još uvek postoji nada. Nakon što dijagnostikujete razlog, možete koristiti ove savete da rešite problem i spasite vaše sukulente. Evo šest načina da spasite umiruću sukulenti, kao i koraci za identifikaciju problema.

Zašto Vaše Sukulente Umiru

Pre nego što možete oživeti umiruću sukulenti, morate dijagnostikovati problem. Previše zalivanja, trulež korena, previše ili premalo svetla, i infestacije štetočinama mogu oštetiti ili ubiti sukulente.

Prvo, pažljivo pregledajte biljku zbog štetočina. Tražite znakove koji ukazuju na skalu (ravne smeđe tačke i lepljiv medljikavost), brašnaste buve (bele pamučne mase), mrežaste formacije (grinje) ili gljivične komarce (male insekte na ili iznad površine zemlje).

Takođe, pregledajte listove i stabljike. Meki, gnjecavi listovi koji mogu izgledati prozirno i muljavo, obojene stabljike su znakovi preteranog zalivanja. Listovi koji su smežurani ili smeđi i suvi mogu ukazivati na nedostatak vode.

Pregledajte i znakove problema sa svetlom. Mutna boja ili izbledeli izgled, tanki ili retki rast, i gubitak šare mogu ukazivati da vaša biljka ne dobija dovoljno svetla. Iako mnoge sukulente zahtevaju jako, direktno sunčevo svetlo, druge trebaju manje oštre uslove. Bež ili smeđe mrlje na listovima mogu ukazivati na opekotine od previše svetla.

SAVET: Umirući ili oštećeni listovi ili stabljike mogu ukazivati na problem. Ali povremeni mrtav list, posebno niže na stabljici vaše sukulente, je potpuno normalan i nema razloga za brigu.

6 Načina za Oživljavanje Umirućih Sukulenata

Smanjite Zalivanje

Ako vaša sukulenta izgleda kao da je preterano zalivena, prvi korak je da odmah prestanete sa zalivanjem. U blagim slučajevima možda će biti dovoljno da pustite zemlju da se osuši i odstranite oštećene listove. Pustite zemlju da se potpuno osuši pre ponovnog zalivanja.

Povezani Sadržaj  Evo Nekih od Najboljih i Najčešćih Kućnih Biljaka

Presadite u Svežu Zemlju

U teškom slučaju truleži korena zbog preteranog zalivanja, presađivanje može biti neophodno da bi se spasila biljka. Koristite čiste, oštre makaze da odstranite pogođene listove. Izvadite biljku iz saksije i pregledajte koren, odstranjujući sve koji su crni i gnjecavi. Ako je trulež ozbiljna, možda će biti potrebno odstraniti sve osim neafektiranih vrhova stabljika ili rozeta i posaditi ih kako bi se razmnožila nova biljka. Koristite svežu zemlju za sukulente sa dobrom drenažom i razmislite o presađivanju u terakotnu saksiju, koja brže upija vlagu nego plastika ili glazirana keramika.

Zalivajte Obilno

Ako niste zalivali vašu sukulenti dugo vremena i njeno okruženje je veoma vruće, suvo i sunčano, razlog može biti nedovoljno zalivanje. Obilno zalijte zemlju ili pokušajte zalivanje odozdo kako biste rehidrirali zemlju. Ubuduće, dozvolite zemlji da se osuši između zalivanja, ali nemojte predugo čekati pre nego što biljci date vodu.

Povećajte Svetlost

Sukulente koje su izdužene, izbledele i rastu sporo ili uopšte ne rastu možda ne dobijaju dovoljno svetla. Sukulente poput kaktusa bodljikave kruške, senecio, echeveria, aloja i biljke vesla najbolje rastu na direktnom suncu. Premestite biljke bliže izvoru svetla – idealno na prozor okrenut ka jugu ili zapadu – ili koristite svetla za rast.

Smanjite Svetlost

S druge strane, neke sukulente ne mogu podneti jako direktno sunčevo svetlo, čak ni unutra. Sukulente koje preferiraju manje svetla uključuju medvedovu šapu, aloju, haworthia, mistletoe kaktus, zmijinu biljku i palmu sa repom konja. Ako primetite svetlosmeđe ili suve mrlje na listovima i stabljikama, vaša biljka možda izgara na trenutnom mestu. Premestite je dalje od izvora svetla ili na prozor okrenut ka istoku, koji prima blažu svetlost.

Povezani Sadržaj  Ove 6 Isečenih Cvetova Najduže Traju - Učite od Stručnjaka

Lečite od Štetočina

Ako ste identifikovali štetočine kao razlog umiranja vaših sukulenata, možete preduzeti korake da tretirate infestaciju. Uklonite štetočine pomoću štapića za uši ili vatom natopljenom u alkoholu, izbegavajući da alkohol dođe na stabljike ili listove da biste sprečili oštećenje. Možete ih i isprati insekticidnim sapunom ili koristiti organske pesticide da biste se rešili buba, ali proverite da li su sigurni za upotrebu unutra.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Da li sukulente mogu da ožive nakon što uvenu?

Kada je biljka zaista mrtva, nema je vraćanja u život. Ako su delovi umiruće sukulente još uvek zdravi – poput listova, rozeta ili vrhova stabljike – možete odstraniti te delove i razmnožiti ih u nove biljke.

Koliko često treba zalivati sukulente?

Redovno proveravajte nivo vlažnosti tako što ćete ubaciti prst nekoliko centimetara u zemlju vaše biljke. Zalivajte obilno kada je potpuno osušeno. Imajte na umu da ćete tokom jeseni i zime trebati manje zalivati.

Kako znate da je sukulenta previše zalivena?

Znaci prekomernog zalivanja sukulenata uključuju meke, smežurane i/ili providne listove, kao i žutenje ili opadanje listova. Meke, potamnele ili gnjecave stabljike i crni, klizavi koreni takođe su simptomi.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles